Vitamine D werkt preventief tegen vallen

Thema's

Thema's

Vitamine D werkt preventief tegen vallen

Uit onderzoek onder 68 senioren van 65 tot 102 jaar blijkt dat vitamine D preventief werkt tegen valincidenten. De testgroep kreeg de supplementen, of een placebo, bij de aan huis geleverde maaltijden.
 
Tekort veroorzaakt spierzwakte en evenwichtsstoornissen
Ouderen maken vaak te weinig vitamine D aan, omdat zij minder vaak naar buiten gaan en daardoor minder blootgesteld worden aan direct zonlicht. Ook ontbreekt het bij deze groep vaak aan een gevarieerd en gezond eetpatroon. Gevolg hiervan zijn evenwichtsstoornissen en spierzwakte waardoor de kans op valincidenten toeneemt.
 
Het Wake Forest Baptist Medical Center deed onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en valincidenten en publiceerde de resultaten in het Journal of the American Geriatrics Society. Aan het begin van het onderzoek had de helft van de testgroep een vitamine D tekort, aan het einde hadden op 5 personen na alle proefpersonen een optimale vitamine D-spiegel. Maar belangrijker voor het onderzoek was dat de mensen uit deze groep half zo vaak gevallen waren als de deelnemers die een placebo hadden gekregen.
 
Een op de tien houdt ernstige blessure over aan een valpartij
Valpreventie is een belangrijk onderwerp op de agenda omdat een op tien ouderen die valt daar een ernstige blessure aan overhoudt. Maar ook zorgt valangst ervoor dat ouderen minder actief en minder zelfstandig worden. Wilt u zich als professional ook bezighouden met valpreventie dan heeft Pro Education de perfecte cursus voor u: Valpreventie, advies en training.
 
Bron: nu.nl

Thema's

Thema's