Mark Cozijnsen (28) werkt nu 1,5 jaar voor Pro Education als studiebegeleider voor de Bacheloropleidingen Ergotherapie en Logopedie. Hij woont in Nijkerk, is getrouwd en trotse vader van een zoontje van 2 jaar. Hij vertelt over zijn werk als studieadviseur en wat zijn drijfveren zijn.
Als studieadviseur speelt hij een rol in de ontwikkeling van de studenten. “Maar mezelf blijven ontwikkelen vind ik ook heel belangrijk”, voegt Mark toe. “Ik lees heel veel om extra kennis te vergaren over wat voor onderwerp dan ook. Verder sport ik veel. Vroeger heb ik altijd gevoetbald op hoog niveau, maar toen mijn zoontje werd geboren heb ik dat op een laag pitje gezet. Nu doe ik aan wielrennen en boks ik af en toe met een vriend. Een gezonde geest in een gezond lichaam zeg ik altijd.”
“Ik doe mijn werk met veel plezier. Voordat ik als studieadviseur aan de slag ging, heb ik biologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Dat is wel een heel andere tak van sport, maar ik heb in mijn universitaire opleiding didactiekvakken gevolgd en de vaardigheden die ik heb opgedaan helpen mij bij de begeleiding van de studenten”, aldus Mark.
Zijn doel is studenten zo zorgeloos en soepel mogelijk door hun studie te begeleiden. “Studenten kunnen altijd contact met mij opnemen. Voor van alles omtrent hun studie. Je moet dan denken aan alle praktische randzaken rond hun studie. Dat gaat van ‘ik heb mijn boeken nog niet’ en inhaalbijeenkomsten en wijzigingen in planningen tot heel uitgebreide studentencases die diep ingaan op de persoonlijke situatie van de student. Bijvoorbeeld dat in verband met een privésituatie de studie gepauzeerd moet worden.”
“Als iemand in een lastige privésituatie zit, ben ik de aangewezen persoon om hem of haar zo goed mogelijk te begeleiden in hun studie. Want ik ken alle mogelijkheden binnen zo’n studie”, vertelt hij verder. “Het geeft me veel voldoening als een student me in paniek belt en na het telefoongesprek weer rustig is en het overzicht, vertrouwen en de moed heeft om zijn studie weer op te pakken of juist op een laag pitje te zetten. Want dat laatste kan natuurlijk ook een oplossing zijn. Ik help ze vaak met het prioriteren van wat er belangrijk is in hun leven. Door ervoor te zorgen dat ze zich niet meer druk hoeven te maken over of ze hun studie nog wel af kunnen maken, neem ik een zorg weg en kunnen ze zich eerst helemaal met hun privésituatie bezighouden.”
“Wat ik ook leuk vind aan mijn werk als studieadviseur, is dat er een aantal momenten zijn dat je de studenten ook echt ontmoet. Vier keer per jaar is er een kick-off voor de start van de opleidingen. Daar doe ik een onderdeel van de presentatie en zie ik de studenten face to face. Verder geven we advies op locatie. Dan gaan we op lesbezoek en zie je de studenten nog een keer. Ze kunnen dan ook met allerlei vragen komen.”
“Zo bouw je een band op waarbij je hun verhaal leert kennen en het contact veel persoonlijker wordt. Dat maakt je werk ook leuk en je wilt er alles aan doen om hun studie zo goed mogelijk voor hen te laten verlopen. Een Bachelor duurt vier jaar, dus je maakt deze mensen ook een lange periode mee. Ik vind het dan ook heel vervelend als mensen een klacht hebben en ik ze niet goed kan helpen om redenen die buiten mijn invloed liggen. Bij klachten ben ik in onze organisatie ook de stem van de studenten.”