“We mogen onszelf best wat meer op de kaart zetten”

Thema's

Thema's

“We mogen onszelf best wat meer op de kaart zetten”

Renée Vermeer over haar lidmaatschap van de studentenraad van de NLVF

Renée Vermeer is bezig met het laatste jaar van de Bachelor Logopedie bij Pro Education en is lid van de Studentenraad van de NLVF (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie). Tijdens de Bachelor Logopedie volgde Renée ook de opleiding Audiologie-Assistent. Zij werkt nu bij Pento Audiologisch Centrum in Amersfoort. Renée vertelt wat het lidmaatschap van de studentenraad van de NLVF inhoudt en waarom zij het belangrijk vindt.

“Ik vind het belangrijk dat studenten zelf meer betrokken zijn bij de beroepsverenging en dat ze zelf op deze manier meer te weten komen over wat er binnen het vakgebied gebeurt en wat er beschikbaar is. En vooral ook over hoe ze dingen kunnen veranderen en hoe ze kunnen aankaarten dat een bepaalde verandering nodig is. En je bent ook een uithangbord voor je opleiding,” vertelt ze enthousiast.
 

Meer aandacht voor gehoor

 “Voor mij was een belangrijke reden dat er meer aandacht moet komen voor gehoor”, gaat de 23-jarige Houtense verder. “Vroeger was het logopedie/akoepedie. Dat is niet meer zo, je bent nu gewoon logopedist. Het gehoorthema is er eigenlijk een beetje afgehaald. Je kunt er op sommige hogescholen nog wel een minor in doen, maar dat is het. Daarom heb ik er tijdens mijn opleiding voor gekozen om er een tweede opleiding bij te gaan doen. Ik ben van mening dat gehoor wel een heel belangrijk onderdeel is van de logopedie. Daarom ben ik me hierin gaan specialiseren door de opleiding Audiologie-Assistent te volgen.”
 
“Verder vind ik dat wij als Pro-Educationstudenten onze opleiding best wat meer mogen promoten. Als je nu bij een stageplek zegt dat je je opleiding volgt bij Pro Education, staan ze je bij zo’n bedrijf toch een beetje aan te kijken van: ‘waar?’. En dat terwijl de studenten bij Pro Education heel gemotiveerd zijn en echt wel weten wat ze willen. Dus mogen we onszelf best wel wat meer op de kaart zetten”, aldus Renée.
 

Meer betrokkenheid

 “Van elke hogeschool met een logopedie-opleiding zijn twee studenten lid van de studentenraad van de NVLF”, legt ze uit. “Het doel is om wat meer betrokkenheid te krijgen tussen de beroepsvereniging en de hogescholen. Ons eerste actiepunt was aan de studenten uitleggen wat de NVLF nu eigenlijk is en doet. Daar is nog veel onduidelijkheid over en eigenlijk weten de studenten er te weinig van. We houden vier tot zes bijeenkomsten per jaar. Er is ook altijd een docent van een van de hogescholen bij de bijeenkomst aanwezig en we merken dat er echt wel serieus wordt geluisterd naar de punten en argumenten die wij naar voren brengen en dat we steeds meer overal bij worden betrokken. Zoals bij het jaarcongres dat er nu weer aankomt op 8 november en andere evenementen die worden georganiseerd om de NVLF meer bekendheid te geven.”
 
“Je kunt van het begin tot het eind van je studie lid blijven van de studentenraad”, besluit ze haar verhaal. “En na je studie kun je in een andere rol betrokken blijven bij de NVLF. Op de site van de NVLF staat een pagina waar alle leden van de studentenraad zich voorstellen. De NVLF is ook een campagne gestart om het beroep van logopedist te promoten. Op wordjijlogopedist.nl hebben ze filmpjes met studenten en logopedisten en informatie over logopedieopleidingen gezet.”

Thema's

Thema's