Voeding en kanker, wat moet ik ermee? 

Thema's

Thema's

Voeding en kanker, wat moet ik ermee? 

Als diëtist in een ziekenhuis kom ik dagelijks in aanraking met patiënten met kanker.

Ik krijg hierdoor veel vragen over de voeding tijdens de behandeling. Denk hierbij aan ongewenst gewichtsverlies, smaakverandering en misselijkheid. De dieetbehandeling bij kanker ervaar ik dan ook als heel zin- en waardevol werk. Het kan ervoor zorgen dat de patiënt minder bijwerkingen heeft van de behandeling van kanker en ik kan veel onzekerheid wegnemen.

Maar naast de voedingsadviezen tijdens kanker is het goed te bedenken dat we ons als gezondheidszorgwerkers natuurlijk ook moeten richten op het voorkomen van kanker. 

Want eind vorig jaar publiceerde het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) het trendrapport ‘Kanker in Nederland - trends & prognoses tot en met 2032’. Hieruit blijkt dat het aantal nieuwe kankerdiagnoses de komende tien jaar flink toeneemt (156.000 per jaar, in 2021 waren dit nog 124.000). De oorzaak is deels te verklaring vanuit de vergrijzing maar ook door onze leefstijl. 

Ja , zul je denken, kanker is toch vaak iets als domme pech of een foutje in het DNA? Maar wist je wel dat 40% van de kanker kan worden voorkomen? Roken en overgewicht zijn de belangrijkste risico’s voor kanker. Maar ook andere leefstijlfactoren spelen een rol, bijvoorbeeld weinig beweging, onvoldoende vezels, rood vlees en alcohol.

Voor mijzelf is bovenstaande wel confronterend en reden om extra na te denken. Want in 2020 kreeg ik zelf zeer onverwachts de diagnose darmkanker. Ik gooide zonder al te veel erover na te denken mijn ontlasting in de brievenbus i.v.m. het bevolkingsonderzoek. Vanuit het niets bleek ik uitgezaaide (naar de lymfeklieren) dikkedarmkanker te hebben. Hoe raar eigenlijk om als diëtist met als specialisatie oncologie aan de andere kant van de tafel te komen zitten. Er volgde een traject van operatie en chemotherapie. Ik ben inmiddels bijna 2 jaar verder en het gaat gelukkig heel goed met mij, behalve neuropathie aan de voeten ervaar ik verder geen gevolgen van de behandeling.

Maar natuurlijk ging ik ook nadenken, wat heb ik kunnen doen om dit te voorkomen? In mijn omgeving kreeg ik ook te horen; “Jij darmkanker? Je leeft zo gezond”. Ik beweeg inderdaad veel, heb geen overgewicht en eet alles volkoren. Maar nu als patiënt met kanker denk ik nog wel bij elk glaasje wijn of bier of stukje (rood) vlees, moet ik dit nu wel doen? 

Onbewust houdt dit me wel bezig en minder ik wel deze producten. Ik denk dat ik hier ook wel weer een nieuw evenwicht in moet vinden. 

Door wat ik persoonlijk heb meegemaakt denk ik dat ik een betere hulpverlener en docent ben geworden. Ik begrijp nog beter wat patiënten allemaal meemaken in tijden van onzekerheid. Ik weet wat het bijvoorbeeld is om misselijk en vermoeid te zijn. 

Wat ik vooral heb geleerd dat je van elke dag moet genieten en je gezondheid niet als vanzelfsprekend moet ervaren! 

Thema's

Thema's