Wereld Ergotherapie Dag: 27 oktober 2023

Thema's

Thema's

Wereld Ergotherapie Dag: 27 oktober 2023

Het was druk in oktober: Stoptober, borstkankermaand. Het was Kinderboekenweek, de Week van de Toegankelijkheid, Nationale Onderwijsweek, Week van de Dolfijn. En dan zijn er nog losse dagen: de Dag van de Duurzaamheid, Actiedag ‘Meld Geweld’, Wittestokkendag (genoemd naar de blindenstok), Global Handwashing Day en natuurlijk Werelddierendag.

En in het staartje van deze maand (27 oktober) is het Wereld Ergotherapie Dag. Het bijzondere is dat deze dag sinds 2010 wereldwijd gevierd wordt door ergotherapeuten uit 107 landen. Het is een feest om op social media te zien hoe ergotherapeuten hun vak vieren en zichtbaarheid geven. Kijk maar eens op social media naar #WED of #WorldOTday.

In Nederland is er elk jaar een actie voor studenten. Zij worden door hun opleidingen en Ergotherapie Nederland uitgenodigd om hun vak te laten zien in de maatschappij. Met ludieke acties op straat of social media. Zo waren er studenten die in een park mensen lieten ervaren hoe je dagelijkse taken zoals eten of aankleden met een opgelegde beperking moest uitvoeren, of maakten zij een filmpje om uit te leggen wat een ergotherapeut voor jou kan betekenen. In België is er dit jaar een heuse eenhandige-veter-strik-challenge gaande, alle trucs en tricks komen voorbij.

Maar #WED doet mij ook altijd denken aan de nog jonge geschiedenis van het vak. Ergotherapie Nederland bestaat bijvoorbeeld pas 65 jaar, ooit gestart als arbeidstherapie. Later samengevoegd naar arbeids-ergotherapie en nu naar de titel ergotherapeut. Een vak dat zijn sporen in zorg en welzijn nu zeker verdiend heeft. Ergotherapeuten kenden al lifehacks, nog voordat deze via social media bekend werden. Zeker met de vergrijzing en toenemende gezondheidsproblemen van mensen kunnen ergotherapeuten veel betekenen.
Dus alle reden om #WED te vieren samen met 6500 ergotherapeuten in Nederland en de studenten van de zes opleidingen. Zij zijn immers de toekomst van dit vak. Opvallend is ook altijd de trots waarmee opleidingsinstituten hun kennis overdragen en ervoor zorgen dat er voor de toekomst voldoende ergotherapeuten beschikbaar zijn. Want ze zijn hard nodig!

Ik sluit mij op #WED graag aan bij de titel van het kunstwerk in IJsselstein van Jan Wolkers: “Het verleden schittert in het heden.” En wat mij betreft, komt daar nog achteraan: “…met de blik op de toekomst.”

Fijne #WED!

Jacqueline Leenders - ergotherapeut en onderzoeker in opleiding

Jacqueline studeerde in 1994 af aan de Hogeschool Zuyd, opleiding ergotherapie en is naast haar werk als ergotherapeut ook onderzoeker in opleiding bij het Radboudumc en freelancer voor verschillende opdrachtgevers. Zo werkt ze ook als afstudeerbegeleider bij Pro Education en toegankelijkheidscoördinator bij Oerol. Haar werk- en onderzoekservaringen liggen op het vlak van revalidatie bij dwarslaesie en vermoeidheid bij spierziekten. Door de diversiteit aan werkervaring vindt zij het een mooie uitdaging om onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar in contact te brengen.

Thema's

Thema's