Goede voornemens

Thema's

Thema's

Goede voornemens

Nu het einde van het jaar weer nadert willen veel mensen opnieuw een goede start maken. En bij die goede start in het nieuwe jaar horen ook goede voornemens. Veel patiënten willen afvallen, stoppen met roken, minder drinken, meer gaan bewegen of met een sport starten.

Hoe kunnen we als fysiotherapeut onze patiënten met deze voornemens begeleiden?

We willen namelijk dat zij succesvol en langdurig hun leefstijl veranderen en niet na 1 of 2 maanden weer afhaken. Hoe doen we dat? En zijn wij wel de juiste personen om daarbij te begeleiden?

Uiteindelijk wil jij als therapeut net als de patiënt dat het een succes wordt.

Begeleiden.

Allereerst moet je je afvragen of jij de juiste persoon bent om iemand te begeleiden om bijvoorbeeld af te vallen. In sommige gevallen is een multidisciplinaire aanpak de beste. Wanneer op verschillende niveaus moet worden ingestoken is begeleiding van een diëtist, psycholoog en coach/trainer van groot belang Binnen de fysiotherapeutische setting zien we steeds meer leefstijlcoaches. Ook die kunnen een goede begeleiding geven. De Gecombineerde leefstijl interventie (GLI) is vooral ontwikkeld om mensen met obesitas te ondersteunen. Deze zorg wordt door sommige organisaties aangeboden en vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas is succes niet altijd gegarandeerd. Intrinsieke motivatie is naast meer bewegen, educatie over voeding en psychologische begeleiding misschien wel de belangrijkste factor tot succes. En motiveren om tot verandering van gedrag te komen niet eenvoudig.

Doelen stellen.

Zorg ervoor dat wat de patiënt voorneemt een haalbaar doel is.

Stel de vraag aan de patiënt:

Wat wil je bereiken, welke voordelen levert dat op en hoe denk je het langdurig vol te houden?

Om in beweging te komen en vol te houden heeft het geen zin om 3 keer per week te gaan zwemmen als men er niet van houdt. Kies samen met de patiënt een sport of manier van bewegen die dichtbij de patiënt staat. Dit kan ook dansen, wandelen, fietsen of iet dergelijks zijn. Het moet plezier geven om te bewegen en vol te houden zijn. Stel samen met de patiënt een realistisch doel op met een tijdstermijn van bijvoorbeeld 3 maanden. Zorg voor een meetmoment elke 3 maanden en evalueer wat er is bereikt. Pas zo nodig het doel aan, dit kan natuurlijk ook eerder.

Succesverhaal, positieve feedback

Om er een succes van te maken is goede feedback nodig. Dit betekend dat belonen mag. Indien het programma te zwaar is aanpassen mag. Uiteindelijk wil je langdurige pijn, teveel vermoeidheid en blessures zoveel mogelijk voorkomen. Zeker bij een beginnende sporter die zijn lichaam niet kent, leidt pijn ook als is het spierpijn tot onzekerheid en soms tot opgeven.

Wanneer ga je van start? In het nieuwe jaar?

Het is zo gebruikelijk te starten met onze goede voornemens na oud en nieuw. Maar natuurlijk kun je morgen je goede voornemens al gestalte geven. Tot 1 januari mag maar morgen kan ook. Eigenlijk komen we dan toch weer uit bij de intrinsieke motivatie, de innerlijke drive tot veranderen van gedrag. En dat kan natuurlijk ook direct.

Succes en tot in 2024.

Jacqueline Maas – fysiotherapeut & manueel therapeut

Jacqueline studeerde fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam en manuele therapie Maitland-concept in Roermond. Door haar brede interesse verdiepte ze zich ook in voeding en viscerale therapie. Ze is werkzaam in haar eigen praktijk voor geïntegreerde manuele therapie in Capelle aan de IJssel en heeft veel ervaring in het behandelen van klachten van baby’s, kinderen en volwassenen met uiteenlopen de klachten van het bewegingsapparaat. Haar specialismen zijn hoofdpijn-, voet- en rugklachten.

Thema's

Thema's