De beste therapeut

Thema's

Thema's

De beste therapeut

In Nederland mag je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat als je zorg nodig hebt. Dit wordt ook wel "vrije artsenkeuze" genoemd. Als je geconfronteerd wordt met een hulpvraag zal je er alles aan doen om de juiste zorg te vinden. Het is van belang dat de juiste hulp wordt geboden en het liefst zo snel en efficiënt mogelijk. Je gaat op zoek naar de beste professional op de beste plek om jou te verzorgen. Maar wie is nou die “beste” therapeut en hoe vind je die?

Binnen de logopedie zien we steeds meer professionalisering ontstaan binnen het beroep. Elke logopedist is namelijk allround opgeleid. Dat wil zeggen dat iedere logopedist elke logopedische hulpvraag zou kunnen beantwoorden en iedere zorgvrager bij iedere logopedist terecht kan. Echter zien we dat er binnen ons vak steeds meer profilering ontstaat op bepaalde hulpvragen. Deze specialisatie ontstaat door passie, kennis en kunde. Een van deze groepen binnen de logopedie zijn de stemspecialisten.

Als logopedist ben je elke dag bezig met profileren. Niet alleen het ontwikkelen van technische vaardigheden door cursussen te volgen, maar ook persoonlijke ontwikkeling. Continu ben je als therapeut bezig met het versterken van je kwaliteiten en het verbeteren van je valkuilen, om zo die perfecte therapeut te kunnen zijn. Via verschillende kwaliteitsprogramma’s krijgt de logopedist feedback van de cliënten om zo de behandelingen te optimaliseren. Deze feedback is niet alleen belangrijk voor eigen ontwikkeling, maar ook voor hulpvragers die een passende therapeut zoeken. 

Binnen de stemtherapie is er gekozen om te werken met het stemplatform. Dit platform is een initiatief van stemprofessionals die zich bezig houden met de menselijke stem: KNO, logopedie en zangpedagogiek. Binnen dit stemplatform kan in de omgeving van de cliënt de therapeut gevonden worden die kennis en ervaring heeft met het behandelen van stemproblemen. Zo kan er doelgerichter aan een hulpvraag gewerkt worden.

Wie is nu die perfecte therapeut? Dat is voor iedereen anders. De ene cliënt vindt kennis en kunde belangrijk en een ander kiest meer op emotioneel gebied en vindt dat de therapeut bij je moet passen. Ook is de afstand of doorverwijzing van een specialist een veel genoemde reden om juist naar die therapeut te gaan. Het is allemaal goed, het is jouw keuze. Als je maar weet dat iedere keuze die je maakt voor jou vrij is en dat je altijd zelf mag bepalen waar je naartoe gaat. Jij bepaalt zelf wie jouw beste therapeut is.

Anouk Demos – stemlogopedist & zangcoach

Anouk studeerde aan het conservatorium van Rotterdam (musical) en is naast haar werk als logopedist werkzaam als dirigent en zangcoach bij haar eigen zangschool. Omdat Anouk zelf zangeres is, kan zij haar ervaringen delen en veel voorbeelden uit de praktijk geven. Ze beschikt over de ervaring om logopedisten de juiste technieken aan te reiken om efficiënter te werken aan logopedische hulpvragen rondom de zangstem.

Thema's

Thema's