Gun jezelf rust, uit rust komt kracht

Thema's

Thema's

Gun jezelf rust, uit rust komt kracht

Tien dagen zon, zee, strand genoten van en met mijn gezin op het mooie Mallorca. De vakantie is voorbij. Net zoals velen van jullie ben ik weer helemaal “opgeladen”, met vitamine D, om aan het werk te gaan. Ik kreeg rust. Hoorde de zee op de achtergrond en voelde de ontspanning in mijn lichaam komen. Even niet rennen, even niet moeten, gewoon rust en dat gaf energie.

Toch is het vaak even zoeken naar de juiste balans van belasting en belastbaarheid. En deze balans is belangrijk op vele vlakken. Niet alleen op het werk, maar ook thuis in het gezin. Waar ik op vakantie alle tijd en aandacht kon geven aan mijn gezin, kom ik straks weer in het ritme van regels en tijd. Hoe ga ik de rust behouden? Hoe ga ik de balans behouden?

De vraag is wanneer ben je nou eigenlijk in balans? En voordat je in balans bent, hoe doe je dat dan? Balans is voor iedereen anders. Het is een gevoel van evenwicht, rust en tevredenheid. Ik ben van mening dat altijd in balans zijn bijna onmogelijk is. Waarom? Omdat perfect zijn niet bestaat. Een onbalans kan ook heel mooi zijn, want het zorgt namelijk voor ontdekken, groeien of wensen. Iedereen is uniek en dus voelt uit of in balans zijn, voor iedereen anders. Zou het niet saai zijn als je constant in balans bent? Dan valt er nog maar weinig te beleven. Het is de kunst om datgene te vinden dat jou in balans laat zijn. En als je even de balans kwijt bent is dat helemaal niet erg. Kijk dan wat je nodig hebt om weer terug te komen in jouw evenwicht.

Als therapeut kijk ik altijd naar de totale omgeving van mijn cliënt. En gaan we samen op zoek naar balans. Wat heeft iemand nodig om de hulpvraag te kunnen beantwoorden? Vaak kies ik voor complimenten en aanmoedigingen. Complimenten zorgen ervoor dat je jezelf gewaardeerd voelt. Het geven en accepteren van complimenten geeft vaak extra energie die kan ingezet worden tijdens het werk, in het gezin en dus ook in je herstel. Een positieve benadering geeft meer energie.

Ik kijk er naar uit om na drie weken mijn cliënten weer terug te zien en te kijken hoe ze gegroeid zijn. Om ze een compliment te geven, een aanmoediging en om ze te helpen zoeken naar hun eigen balans. Op tijd rust durven nemen, even stoppen met rennen en te kijken wat gaat wel.

Gun jezelf rust, uit rust komt kracht!

Anouk Demos – stemlogopedist & zangcoach

Anouk studeerde aan het conservatorium van Rotterdam (musical) en is naast haar werk als logopedist werkzaam als dirigent en zangcoach bij haar eigen zangschool. Omdat Anouk zelf zangeres is, kan zij haar ervaringen delen en veel voorbeelden uit de praktijk geven. Ze beschikt over de ervaring om logopedisten de juiste technieken aan te reiken om efficiënter te werken aan logopedische hulpvragen rondom de zangstem.

Thema's

Thema's