Jouw stem, jouw geluid

Thema's

Thema's

Jouw stem, jouw geluid

Op 16 april aanstaande is het World Voice Day. Een dag die speciaal is om aandacht te vragen voor het belang van menselijk stemgeluid. Bij mij komt de vraag op; wat zou een wereld zonder stemgeluid zijn? We horen instrumentale muziek op de radio, zonder zang, geen grapjes, geen felle discussies, we horen auto’s, geluiden uit onze omgeving, maar geen spraak? Denk je eens in hoe het leven zou zijn zonder stemgeluid. Dat voelt vreemd aan, toch? Stem is dus duidelijk van belang en om het enorme belang van de stem te benadrukken, vieren we Wereldstemdag.  

Het thema van dit jaar is “your voice matters”. En dat klopt ook; want jouw stem doet ertoe. In alle opzichten. Niet alleen je stem uitbrengen als we mogen stemmen voor een politieke voorkeur, maar vooral je stem laten horen. Alleen wat als jouw stem niet meer kan wat hij eerst wel kon? We staan er niet altijd bij stil wat dit voor jou zou betekenen.   

Dagelijks zie ik als stemlogopedist mensen met stemproblemen. Van heesheid, schorheid tot helemaal geen stem meer hebben. Soms valt je stem weg, omdat je een feestje hebt gehad en is deze de dag erna weer terug. Echter zijn er ook mensen die door een complicatie bij medisch ingrijpen hun stemgeluid verliezen en op de een of andere dag geen helder, vol stemgeluid meer uitten.   

Vandaag zag ik een vrouw die vrolijk in het leven staat. Ze heeft een groot sociaal netwerk, zingt in een koor en is moeder van 3 kinderen. Er was sprake van een noodzakelijke ingreep bij het verwijderen van haar schildklier. Bij deze operatie is het bekend dat er na de operatie stemveranderingen of zelf stembandverlamming kan ontstaan. Dit kan het gevolg zijn als de chirurg tijdens de ingreep de stembanden of stembandzenuw raakt. Dit is gebeurd bij mijn client.   

Er is sprake van een stilstaande stemband, doordat de stembandzenuw is geraakt. Het gevolg is dat mevrouw alleen nog op een fluistertoon kan spreken. Ze kan geen volume meer maken en met name in gezelschap is het lastig voor haar om deel te nemen aan het gesprek. Spreken kost veel energie en is te vermoeiend. Zingen lukt haar niet meer.   

Als ik een toverstaf had, zou ik de stemband weer activeren, maar helaas die heb ik niet. Mevrouw komt wekelijks naar de praktijk. Ze geeft me aan dat ze nu pas beseft wat haar stem voor haar betekent. Ik leer haar adem- en spreektechnieken aan om de stembanden zo te compenseren dat er meer geluid komt. Maar nog belangrijker, ik bespreek met haar hoe ze met deze beperking kan leven en haar stem dus op een andere manier kan laten klinken.   

Want iedere stem doet ertoe, ook die van haar!  

Anouk Demos – stemlogopedist & zangcoach

Anouk studeerde aan het conservatorium van Rotterdam (musical) en is naast haar werk als logopedist werkzaam als dirigent en zangcoach bij haar eigen zangschool. Omdat Anouk zelf zangeres is, kan zij haar ervaringen delen en veel voorbeelden uit de praktijk geven. Ze beschikt over de ervaring om logopedisten de juiste technieken aan te reiken om efficiënter te werken aan logopedische hulpvragen rondom de zangstem.

Thema's

Thema's