Mien waar is mijn feeststem? Mien waar is mijn stem? Waar is mijn feeststem gebleven? Het ging zo goed je zong het hoogste lied, blèrde met alles en iedereen mee had een fantastisch feest en dan word je wakker, stem weg!
Voor wie is het niet herkenbaar, na 5 dagen carnaval is je stem, hees, schor, weg enfin hij doet het niet meer? Hoe kan dat nou eigenlijk en belangrijker nog hoe kan je de stem weer terugvinden?
Tijdens het spreken duwen de longen lucht langs de stembanden. De stembanden gaan dan trillen en daardoor ontstaat geluid. Bij heesheid sluiten de stembanden niet goed en ontstaat het hese, schorre geluid. Het is dan van belang om te zorgen dat er weer sluiting komt. Maar hoe doe je dat dan?
Heesheid heeft eigenlijk verschillende hoofdoorzaken. Een daarvan is een virus. Je bent ziek. Op dat moment kan je er zelf eigenlijk niet zoveel aan doen dat dit gebeurt. Het is vooral belangrijk om uit te rusten en te accepteren dat je ziek bent. Gebruik eventueel paracetamol en verkoel de keel met een waterijsje om de ontsteking tegen te gaan. Het belangrijkste advies is echter, rust!
Een andere oorzaak is het verkeerd gebruiken van de stem. Op het moment dat er meer belasting wordt gevraagd dan dat de stem eigenlijk aan kan ontstaat er een disbalans en dus een klacht. Bij heesheid of schorheid zijn er vooral klachten tijdens het spreken. De stem klinkt minder helder, spreken kost meer moeite, het maken van volume is beperkt, spreken is vermoeiend of je bent je stem zelfs helemaal kwijt.
Als er sprake is van heesheid kun je zelf al best veel doen. Geef je stem en je lichaam rust. Slaap wat extra. Praat zo weinig mogelijk. Lukt dit niet? Praat dan gewoon en rustig. Fluister en schreeuw niet. Probeer niet te kuchen en te hoesten, hierdoor worden de stembanden namelijk extra belast en dat geeft meer klachten. Adem in rust zoveel mogelijk door de neus met gesloten mond. Je keel droogt dan minder uit. Ook wordt de adem meer ontspannen en krijg je meer ruimte in je keel.
Een juiste ademtechniek helpt om de stembanden weer optimaal te laten sluiten. Daarnaast is het altijd belangrijk om voldoende te hydrateren.
Blijft de heesheid aan? Dan kan je gebruik maken van de lax vox methode oftewel bubbelen. Lax Vox is een stemtherapiemethode die gebruik maakt van weerstand om de stem te trainen en te ontspannen. De stembandsluiting wordt geoptimaliseerd en stemgeven geactiveerd. Bij deze methode wordt een speciaal slangetje in een flesje water geplaatst waarbij je gaat bubbelen. Deze methode wordt ingezet door de logopedist om de stem weer terug te krijgen. Blijf je hees en helpen de adviezen niet? Kom dan naar de logopedist, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar jouw feeststem.
Heeft het blog je interesse in logopedie geprikkeld? Kijk eens verder bij de HBO Bachelor Logopedie.
Anouk Demos – stemlogopedist & zangcoach
Anouk studeerde aan het conservatorium van Rotterdam (musical) en is naast haar werk als logopedist werkzaam als dirigent en zangcoach bij haar eigen zangschool. Omdat Anouk zelf zangeres is, kan zij haar ervaringen delen en veel voorbeelden uit de praktijk geven. Ze beschikt over de ervaring om logopedisten de juiste technieken aan te reiken om efficiënter te werken aan logopedische hulpvragen rondom de zangstem.