In de natuur of bij zware industrie, in een villawijk of een volksbuurtje: waar je ook opgroeit en leeft, het bepaalt voor een groot deel wat je inademt, of je sport en hoe je eet en communiceert. Dat wordt uit onderzoek steeds duidelijker, en dat is waar de overheid de komende tijd op inzet als het gaat om gezondheid en preventie: leefomgeving en leefstijl.
Vooral in achterblijvende sociaaleconomische groepen en gebieden, waar men gemiddeld 10 tot 15 gezonde levensjaren minder in het vooruitzicht heeft. De overheid gaat die preventie aanjagen via het sociaal domein. Vergoedingen voor paramedische praktijken zijn er daarvoor echter niet of nauwelijks. Moeten wij dus maar niet aan preventie doen? Zeker wel – wij zijn helpers! Hoe mooi zou het zijn als we minder tijd zouden hoeven besteden aan genezen, en meer ruimte hadden voor voorkomen?
Volgens mij moeten wij, paramedici, inspelen op de ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden verkennen en benutten. Vindingrijk en ondernemend zijn om te kunnen helpen met preventie. Bij Pro Education werken we hard aan nieuwe trainingen en cursussen om je daarbij te helpen. Maar laten we onszelf ook de vragen stellen die we zo vaak onze cliënten voorhouden: Waar sta je zelf?
Welke stappen kun je nu zetten? Met wie kun je samenwerken? Welke mogelijkheden zie je wel; wat houd je in de gaten? En wat zou je daarvoor willen leren? We horen graag je ideeën!
De nieuwste editie van ons magazine Pro Health staat in het teken van preventie. Hierin gaan we dieper in op wat jij als paramedicus hierin kunt betekenen voor cliënten. Diverse experts vertellen hun visie op dit vlak en delen hun eigen ervaringen. Bekijk het magazine hier.