Zó gebruik je AI als paramedicus

Thema's

Thema's

Zó gebruik je AI als paramedicus

De revolutie op het gebied van artificial intelligence (AI) is aangebroken. Ontdek in deze blog hoe de populairste innovatie van AI waarde kan toevoegen aan jouw praktijk.

AI voor Paramedici En met die populairste innovatie hebben we het natuurlijk over ChatGPT; een chatbot op basis van artificial intelligence (AI). De tool werkt zoals elke andere chatbot: gebruikers typen teksten in de vorm van prompts en de tool antwoordt met een eigen tekst. Wat ChatGPT zo uniek maakt is hoe vloeiend, uitgebreid en menselijk klinkend de antwoorden zijn. Hoe je met deze vorm van OpenAI werkt, leer je in onze webinar AI voor Paramedici. In deze blog vertellen we je op welke drie manieren je AI kunt toepassen in jouw eigen praktijk.
 

Genereer eenvoudig begrijpelijke berichten

Hoewel ChatGPT misschien niet kan helpen bij de klinische kant jouw werk, kan het wél helpen bij het genereren van berichten die onder cliënten kan worden verspreid óf om cliënten te informeren over wat jij als paramedicus precies doet. Bedenk hoe de chatbot kan helpen bij de voorbereidingen voor bepaalde evenementen, open dagen of specifieke voorlichtingsbijeenkomsten door begrijpelijke informatie te creëren die op leeftijd kan worden aangepast. Bijvoorbeeld:

Verzoek: ‘Leg aan een 5-jarige uit wat een podoloog doet.’

Reactie van de chatbot: ‘Een podoloog is als een speciale dokter voor je voeten. Als je voeten pijn doen of als je niet goed kunt lopen, kun je naar de podoloog gaan. Ze zullen naar je voeten kijken en je helpen om ze beter te maken.’ Of:

Verzoek: ‘Leg aan een 16-jarige uit wat een podoloog doet.’

Reactie van de chatbot: ‘Een podoloog is als een dokter, maar dan specifiek voor je voeten en de onderkant van je benen. Ze behandelen verschillende problemen en aandoeningen die met je voeten te maken hebben.’
 

Medische bevindingen begrijpelijk uitleggen uit aan cliënten

Voor veel mensen kan het begrijpen van wat jij als zorgverlener doet of bedoelt angst of ongerustheid wegnemen. ChatGPT kan je helpen om de complexere medische bevindingen begrijpelijk uit te leggen, zodat cliënten meer gemoedsrust ervaren. Bijvoorbeeld:

Verzoek: ‘Leg in eenvoudige bewoordingen uit wat dysartrie is.’

Reactie van de chatbot: ‘Dysartrie is wanneer iemand problemen heeft met praten omdat de spieren die nodig zijn om geluiden te maken, zoals de tong, lippen en keel, niet goed werken. Dit kan ervoor zorgen dat hun spraak moeilijk te begrijpen is. Het kan gebeuren als iemand bijvoorbeeld een beroerte heeft gehad of als er iets mis is met de spieren die betrokken zijn bij praten. Het maakt praten lastig, maar met hulp en oefening kunnen mensen met dysartrie hun spraak verbeteren.’
 

Groei verder als professional

Niet alleen in jouw praktijk kan AI goed van pas komen, ook waar het gaat om jouw professionele ontwikkeling denkt ChatGPT uitstekend met je mee. Je kunt ChatGPT namelijk gebruiken voor het verkrijgen van aanbevelingen voor verdere opleidingen en bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste medische ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Bijvoorbeeld:

Verzoek: ‘Hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen als diëtist?’

Ingekorte reactie van de chatbot: ‘Het nastreven van verdere ontwikkeling als diëtist is een uitstekende manier om je kennis en vaardigheden uit te breiden en je carrière te versterken. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om jezelf als diëtist verder te ontwikkelen:

  • Permanente educatie: Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de diëtetiek door deel te nemen aan permanente educatieprogramma's. Dit omvat het bijwonen van workshops, seminars en conferenties, het volgen van online cursussen en het lezen van de nieuwste wetenschappelijke literatuur.
  • ​Specialisatie: Overweeg je te specialiseren in een specifiek gebied van de diëtetiek, zoals sportvoeding, klinische voeding, kinder- en jeugddiëtetiek, of voedselallergieën en intoleranties. Het verkrijgen van een specialisatie kan je carrièremogelijkheden vergroten.
  • Certificering: Zoek naar certificeringen die relevant zijn voor je vakgebied. Dit kan bijdragen aan je geloofwaardigheid en je aantrekkelijker maken voor werkgevers of patiënten. (…)

Je merkt: ChatGPT kan uitstekend van pas komen in jouw vak als fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, podoloog of diëtist. Houd er echter wel rekening mee dat ChatGPT enkel een hulpmiddel is en geen vervanging voor professioneel medisch advies of zelfs een diagnose. Gebruik ChatGPT daarom altijd alleen als aanvulling op je eigen medische expertise. Meer weten over werken met AI als paramedicus? Volg dan onze webinar AI voor Paramedici!

Thema's

Thema's