• Home
 • Logopedie
 • Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Inspirerende praktijkgerichte cursus

Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Inspirerende praktijkgerichte cursus

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

4 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

06-10-2021

Meer informatie

Download brochure

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

4 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

06-10-2021

Meer informatie

Download brochure
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In deze cursus worden de meest voorkomende oorzaken van eet- en drinkproblemen bij kinderen van 0 tot 2 jaar behandeld. Hierbij vormt de normale ontwikkeling van het eten en drinken een belangrijke basis. Aan de hand van de door jou ingebrachte casuïstiek worden handvatten voor de eigen praktijk aangereikt. Na het volgen van deze cursus ben je op de hoogte van de meest recente literatuur en ben je in staat om een behandelplan voor baby’s en zeer jonge kinderen met eet- en drinkproblemen op te stellen en uit te voeren.

Resultaat

 • Je hebt zicht op de ontwikkeling van het leren eten en drinken bij baby’s en jonge kinderen
 • Je herkent stoornissen in de ontwikkeling van het eten en drinken
 • Je kunt eigen observaties en interpretaties koppelen aan medische kennis
 • Je voert diagnostisch onderzoek uit naar eet- en drinkproblemen
 • Je kunt vanuit de hulpvraag een behandelplan opstellen
 • Je leert onderzoekend behandelen

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder efficiënt. Als voorbereiding op de cursus werk je 2 opdrachten uit, waarop je feedback krijgt van de docenten. Deze opdrachten vormen de rode draad van de cursus. Het is dan ook verplicht beide opdrachten voor de gestelde deadline aan te leveren. Tijdens de cursus krijg je kennis aangereikt door middel van presentaties, filmfragmenten, praktische oefeningen en een heldere uitleg van ervaren docenten. Onze cursisten zeggen: Alle onzekerheden over mijn aanpak van kinderen met eet- en drinkproblematiek zijn weggenomen. Heel fijn!

De cursus heeft een totale studiebelasting van 51 uur, waarvan 26 contacturen en 25 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 14, het maximum 16.

Professionals

Deze cursus is mede ontwikkeld door Eveline Leeuwenburg en Clairette van der Weerd, beide preverbaal logopedist en NDT-docent. Docenten voor deze cursus zijn Fleur Sickinghe en Marie-Anne Otten. Beide zijn preverbaal logopedist en CRKBO-geregistreerd docent.

Fleur werkt sinds 1991 als logopedist en was jarenlang werkzaam in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Nu werkt zij in het OLVG waar zij zich bezighoudt met alle klinische en poliklinische kinderen met slik- en voedingsproblemen. Voor het werkboek Enterale en parenterale voeding bij pasgeborenen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) schreef zij het hoofdstuk omtrent de voedingsontwikkeling van prematuur geboren kinderen. Ook zit Fleur in de redactie van de GroeiGids Prematuren.

Marie-Anne Otten begon haar carrière in 1986 op de mytyl-/tyltylschool en de vroegbehandeling waar zij kinderen begeleidde met communicatieve, slik- en voedingsproblemen. Sinds 1999 werkt Marie-Anne zowel klinisch als poliklinisch in het Amsterdam UMC, locatie AMC, op de afdeling revalidatie. Zij heeft de preverbale begeleiding in het Emmakinderziekenhuis opgezet, begeleidt kinderen bij slikvideo’s en is teamlid van de (multidisciplinaire) eetpoli.

Klassikaal

Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning.

Doelgroep

Deze cursus is speciaal voor logopedisten die (willen) werken met baby’s en zeer jonge kinderen (0-2 jaar), die problemen hebben met eten en drinken. Na het volgen van de cursus kun je je bij de NVLF inschrijven voor het register Preverbale logopedie.

Eet- en drinkproblemen bij kinderen met een (meervoudige) beperking komen in deze cursus niet aan bod. Daarvoor verwijzen wij graag naar de cursus Eet- en Drinkproblematiek bij Kinderen met een Beperking.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Normale ontwikkeling van eten en drinken
 • Werken vanuit de hulpvraag
 • Signalen van eet- en drinkproblemen bij baby’s en zeer jonge kinderen
 • Observeren van eet- en drinkproblemen
 • Eet- en drinkproblemen bezien vanuit het kind als totaal en binnen zijn omgeving
 • Onderzoeken van eet- en drinkproblemen
 • Stappenplan en behandelmogelijkheden
 • Nieuwste ontwikkelingen
 • Eet- en drinkproblemen bij specifieke doelgroepen (prematuren, kinderen met sondevoeding, kinderen met reflux)

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 1.250,-
Studiemateriaal
€ 75,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 100,-
Locatiekosten
€ 118,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.543,-
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 1.558,75
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Inspirerende praktijkgerichte cursus

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

4 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

06-10-2021

Meer informatie

Download brochure