Wil je een opleiding volgen? Zo overtuig je je werkgever

Lees onze praktische tips en doe er je voordeel mee

Je wilt een opleiding volgen, want je bent ervan overtuigd dat je daarmee verder komt. Maar hoe denkt jouw werkgever daarover? Misschien twijfelt hij aan het nut ervan of hikt tegen de kosten aan. Je moet hem dus overtuigen. Maar hoe doe je dat? Lees de onderstaande tips en doe er je voordeel mee.
 

1. Weet waar je het over hebt

Zorg dat je kunt onderbouwen waarom je een opleiding moet volgen. Wat betekent dat voor jouw ontwikkeling? En voor de organisatie? Zet alle feiten op een rijtje: welke opleiding je hebt gekozen; waar en op welke dag en welk tijdstip je die wilt volgen; hoeveel het gaat kosten; wanneer je kunt beginnen. Goed voorbereid sta je sterker tijdens het gesprek.
 

2. Kies voor het juiste moment

Timing is belangrijk: plan je gesprek op het juiste moment. Bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek, POP-gesprek, arbeidsvoorwaardengesprek of beoordelingsgesprek.
 
Staan deze gesprekken voorlopig niet op de planning? Maak dan zelf een afspraak met je leidinggevende. Als je het lastig vindt om direct te zeggen “Ik wil een opleiding volgen”, bespreek dan eerst je professionele ontwikkeling in het algemeen en daarna pas je opleidingswens.
 

3. Vertel over de voordelen voor je werkgever

Natuurlijk gunt jouw werkgever jou je persoonlijke groei, maar hij is vooral bezig met de bedrijfsbelangen. Vertel daarom dat een opleiding júist goed voor de organisatie is. Laat zien wat voor nieuwe kennis je kunt gebruiken in je werk. En welke nieuwe projecten je hierdoor op kunt pakken. Of hoe je deze kennis gaat delen binnen het bedrijf.

Geef ook aan hoe het volgen van een opleiding past bij de kernwaarden of visie van de organisatie. En wat een opleiding betekent voor jouw motivatie in je baan.
 

4. Wees voorbereid op tegenargumenten

Misschien is je werkgever meteen enthousiast over je plannen. Maar het is slim om alvast rekening te houden met enige weerstand. Zorg dat je tegenargumenten klaar hebt:
 

“Een opleiding is te duur”

Opleidingskosten zijn aftrekbaar van belastingen. In sommige gevallen zijn er ook subsidiemogelijkheden. Kijk ook of jouw organisatie een opleidingsbudget heeft: in dat geval is er zelfs al een bedrag gereserveerd voor opleidingen. Wellicht kun je zelf ook een deel meebetalen.
 

“Het is te druk op de afdeling”

Juist als het druk is op je werk, moet je zorgen dat je gemotiveerd blijft. Een opleiding helpt je hierbij. Bovendien maakt het je beter in je werk, waardoor je zaken efficiënter kunt aanpakken. En misschien kun je de opleiding ’s avonds of in het weekend volgen?
 

“Met een opleiding kun je vast zó terecht bij de concurrent”

Opleidingsmogelijkheden bieden getuigt van goed werkgeverschap. Uit onderzoek is gebleken dat vooral dát in een werkgever wordt gewaardeerd. Het bindt medewerkers.
Twijfelt je werkgever nog steeds? Leg dan in een studieovereenkomst vast dat je een deel van de opleiding terugbetaalt als je binnen een bepaalde periode toch weggaat.
 
Een laatste tip: volgt een van je collega’s een opleiding op kosten van het bedrijf? Vraag dan hoe die dit heeft aangepakt.
 

Nog vragen?

Als je hier nog vragen over hebt of over de opleiding {{course of interest}}, bel ons op 020 - 5 677 999 of vul het contactformulier op onze website in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.