Fatima Haring

Over Pro Education

Nieuwe technieken en multidisciplinair samenwerken


Als ik om me heen kijk, zie ik sowieso dat ouderen veel actiever zijn dan 20 jaar geleden. Ik werkte toen in een verpleeghuis en daar heb je vooral mensen die niet meer zo actief zijn. Als je de 65-plusser van vroeger die weinig de deur uitkwam bijvoorbeeld vergelijkt met mijn 89-jarige buurman die nog heel actief is in zijn moestuin en als vrijwilliger, wordt mijn idee wel bevestigd.
 
Dat ouderen langer thuis blijven wonen heeft denk ik deels met het beleid van de overheid te maken, maar de zorg speelt hierin ook een rol. Bijvoorbeeld door nieuwe technieken en innovaties als trombolyse en katheterisatie. Daarmee kan iemand die een beroerte heeft gehad veel beter medisch behandeld worden dan vroeger, zodat hij vaker weer naar huis kan in plaats van naar een verpleeghuis. Ook het multidisciplinair samenwerken draagt daaraan bij.
 
Ik werk vaak samen met de ergo- of fysiotherapeut, waarbij we een patiënt soms zelfs tegelijk behandelen of direct na elkaar. Ik heb altijd wel in organisaties gewerkt waar veel samenwerking en overleg was tussen de verschillende zorgverleners.
 
Fatima Haring – Logopedist en docent voor de cursus Dysartrie bij Pro Education
Over Pro Education