“Ik ben logopedist, gespecialiseerd in dysfagie met aandachtsgebied preverbale logopedie. Het vakgebied dat gaat over slik-, eet- en drinkproblemen bij baby's en jonge kinderen. Ik heb in diverse ziekenhuizen gewerkt en sinds 2006 werk ik in OLVG, het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam. Daarnaast ben ik zelfstandig docent (CRKBO-geregistreerd) preverbale logopedie. In OLVG ben ik betrokken bij alle klinische en poliklinische kinderen met slik- en voedingsproblemen. Ik leer onder andere ouders van prematuur geboren kinderen in het kader van Family Integrated Care voeding te geven volgens de principes van de Early Feeding Skills. De prematuren worden in hun voedingsontwikkeling door mij begeleid in de multidisciplinaire Annapoli in samenwerking met de JGZ."
“Sinds 2018 geef ik, samen met Marie-Anne Otten, bij Pro Education de Post-HBO-cursus ‘Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen’. In mijn functie als logopedist in het ziekenhuis geef ik veel klinische lessen aan verpleegkundigen en artsen. Ik vind het leuk om de inhoud van mijn vak over te brengen.”
“Kennisdelen en samenwerken is belangrijk. Ik zou niet kunnen werken zonder multidisciplinaire samenwerking. Je moet van elkaars vak op de hoogte zijn om te weten wat je aan de ander kunt hebben. In de preverbale logopedie maar ook in de kindergeneeskunde zijn veel ontwikkelingen gaande. Het principe van een leven lang leren geldt ook voor mij. Het is een van mijn belangrijke drijfveren om goed op de hoogte te zijn van de laatste literatuur. Ik vind het leuk om die kennis in de cursus weer door te geven.”
“Ik heb deze cursus zelf gevolgd in 1997 bij mijn voorgangers, Clairette van der Weerd en Eveline Leeuwenburg, die ruim 30 jaar deze cursus hebben gegeven. Marie-Anne Otten en ik hebben de cursus herschreven aan de hand van de meest recente inzichten. We gebruiken nog altijd als basis het boekje ‘Hoera, ik eet’ dat Clairette en Eveline schreven.”
“De cursus is een goede beginnerscursus. We bouwen de cursus op vanuit de kennis over de normale ontwikkeling van het eten en drinken. Daarna bespreken we het onderzoeken en behandelen door middel van het klinisch redeneren. Dus wat zie je? Wat is normaal? Wat is opvallend? Bij klinische redeneren hoort dat je altijd heel sec beschrijft wat je ziet en niet al meteen gaat invullen. Dus goed observeren, analyseren en dan onderzoekend behandelen. Je gebruikt daarmee klinisch redeneren als basis van je handelen.”
“Wat onze cursus bijzonder maakt is dat wij veel videomateriaal gebruiken. Wij vragen onze cursisten om hun eigen casus te beschrijven én te filmen. Ze krijgen van ons dan inhoudelijke feedback waarmee ze opnieuw onderzoekend kunnen gaan behandelen. Op de laatste dag presenteert iedere cursist zijn eigen casus met onderzoeks- en behandelplan inclusief videomateriaal. We leren van elkaar door samen de videobeelden te bekijken en te bespreken. Je krijgt zo heel veel voorbeelden van hoe het in de praktijk kan gaan. De persoonlijke aanpak en begeleiding wordt door de cursisten altijd erg gewaardeerd. Daarin zit denk ik ook de meerwaarde van deze cursus.”
“Onze cursisten kiezen ervoor om met hele jonge kinderen met slik- en voedingsproblemen te gaan werken. Ze variëren van net beginnende logopedisten tot collega’s die al jaren ervaring hebben en zich in de preverbale logopedie willen verdiepen. Preverbaal logopedisten werken zowel in ziekenhuizen, instellingen als in eigen praktijken. Onze cursisten komen uit diverse windstreken, vaak uit Nederland en België en laatst zelfs uit Suriname. Na onze laatste cursus schreef een cursist: ‘Nogmaals, wat hebben jullie mij enthousiast gemaakt voor de preverbale logopedie! Ik vond de cursusdagen enorm leerzaam en gezellig!’ Ik vind het heel leuk als het lukt om onze cursisten net zo enthousiast voor het vak te krijgen als ik zelf ben.”