Dementie en Ergotherapie

Inspirerende en praktijkgerichte cursus

Dementie en Ergotherapie

Inspirerende en praktijkgerichte cursus

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

2 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

29-11-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

2 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

29-11-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Dementie is een aandoening die veel voorkomt in Nederland. Door de vergrijzing en stijgende levensverwachting groeit het aantal dementerenden gestaag. Gevolg hiervan is dat mensen met dementie steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen en dat cliënten pas in een later stadium worden opgenomen in het verpleeghuis. Dit vraagt veel van de mantelzorger, professional en dus ook van de ergotherapeut. Tevens vereist de benadering van deze cliënten specifieke vaardigheden. Wilt u in uw functie als ergotherapeut het dagelijks functioneren van cliënten met dementie verbeteren? Deze actuele cursus geeft u handvatten voor de ergotherapeutische behandeling en begeleiding van cliënten met dementie en hun mantelzorger(s).

Resultaat

 • U heeft meer inzicht in dementie en kunt goed omgaan met cliënten en hun mantelzorgers
 • U observeert en begrijpt het veranderende gedrag van uw cliënten en kunt onderbouwde keuzen maken in het aanbieden van de juiste ondersteuning en prikkels
 • U kunt mantelzorgers en andere professionals adviseren over en leren omgaan met veranderend gedrag bij een cliënt met dementie
 • U past uw ergotherapeutische behandeling en interventies aan op de communicatie met een cliënt met dementie en de mantelzorger
 • U kunt op effectieve wijze een ergotherapeutisch behandelplan voor een cliënt met dementie opstellen en uitvoeren
 • U adviseert zorgverleners over de mogelijkheden van een ergotherapeut voor het verbeteren van het handelen van cliënten met dementie

Doelgroep

Deze praktijkgerichte cursus is zeer geschikt voor ergotherapeuten die werken met cliënten met dementie in zowel de thuissituatie als binnen de intramurale setting.

Aanpak

Met deze cursus krijgt u handvatten aangereikt voor de ergotherapeutische behandeling en begeleiding van cliënten met dementie en hun mantelzorgers. Daarnaast gaat u aan de slag met actuele literatuur, veel praktische oefeningen en krijgt u tijdens de bijeenkomsten een heldere uitleg van een docent die beschikt over ruime ervaring met de behandeling van cliënten met dementie. Doordat u de aangereikte kennis direct in de lessen toepast, blijft deze beter hangen. Hierdoor kunt u de verworven vaardigheden meteen toepassen in uw eigen praktijk. De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een zeer moderne online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 25 uur, waarvan 12 contacturen en 13 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 8, het maximum 16.

Professionals

Deze cursus wordt verzorgd door Annemarie Bolder. Annemarie is werkzaam als ergotherapeut en EDOMAH-coach en eigenaar van Ergoworld. Sinds 2010 vertegenwoordigt zij Nederland in het European Reminiscence Network en is zij betrokken bij het ontwikkelen van de Europese aanpak. Tijdens de cursus kunt u bevlogenheid, inspiratie en een hoop praktische tips verwachten om het dagelijkse contact met mensen met dementie waardevol en bijzonder te maken.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Rol ergotherapeut bij behandeling van ­dementerende ouderen
 • Invulling ergotherapeutische behandeling/begeleiding
 • Verbeteren dagelijks functioneren ­dementerende oudere
 • Rol van de mantelzorgers
 • Communicatie met dementerende ouderen en hun mantelzorgers
 • Multidisciplinaire samenwerking

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Planning

Deze cursus bestaat uit 2 dagen.

 • 20 maart en 3 april 2020
 • 27 november en 10 december 2020

Eventuele extra ingeplande data voor deze cursus vindt u op onze website www.proeducation.nl.

De cursus vindt plaats in regio Eindhoven en Utrecht.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Cursusgeld
€ 510,-
Studiemateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 50,-
Locatiekosten
€ 59,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 669,-

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

Dementie en Ergotherapie

Inspirerende en praktijkgerichte cursus

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

2 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

29-11-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Haal zorgeloos uw accreditatiepunten met ons ontzorgplan

Is 2019 voor u ook het herregistratiejaar? Wij helpen u graag met het uitzoeken van de juiste cursussen voor de accreditatiepunten die u nog moet halen. Geef aan ons door hoeveel punten u voor eind 2019 nog moet halen en wat uw favoriete onderwerpen zijn. Dan maken wij voor u een ontzorgplan op maat. U ontvangt bij aanmelding bovendien 3 maanden gratis toegang tot Online Academy.