Thema's

Thema's

Werken als diëtist

Ben je geïnteresseerd in een carrière als diëtist? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het werken als diëtist, inclusief omscholing, taken, salaris, vacatures, doorgroeimogelijkheden, opleidingen, competenties en persoonlijkheidstypes.
 

Wat doet een diëtist?

Een diëtist is een voedingskundige die advies en begeleiding biedt aan mensen die hun eetpatroon willen veranderen. Dit advies kan variëren van het bevorderen van gezonde eetgewoonten tot het samenstellen van specifieke diëten voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoog cholesterolgehalte of hartklachten. Een diëtist houdt rekening met de individuele behoeften en gewoontes van cliënten en biedt begeleiding bij de uitvoering van het dieetadvies.
 

Salaris van een diëtist

Het salaris van een diëtist varieert, afhankelijk van werkervaring, werkgever en regio. Volgens nationaleberoepengids.nl begint het salaris gemiddeld rond € 1.670,- per maand en kan dit oplopen tot ongeveer € 3.400,- per maand (per april 2024). Dit kan ook variëren voor zelfstandige praktijken, waar het uurtarief momenteel ongeveer € 62,- per uur is. Daarnaast zijn er secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantietoeslagen, eindejaarsuitkeringen en collectieve verzekeringen.
 

Hoe word je diëtist?

Om diëtist te worden, volg je het beste de HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek, die vier jaar duurt. Daarnaast is een BIG-registratie vereist om het beroep uit te oefenen. Bijscholing en vervolgopleidingen, zoals Eetstoornissen of Coaching van Zelfmanagement in de Zorg, zijn ook aan te raden om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied.
 

Kenmerken van een diëtist

Volgens jobpersonality.com zijn de volgende eigenschappen of persoonlijke kenmerken een goede match voor het beroep diëtist. Houd je bijvoorbeeld van:

  • Dingen grondig bestuderen
  • Problemen oplossen door middel van analyse
  • Specialistisch werk
  • Blijvend leren en kennis vergaren
  • Wetenschappelijk onderzoek


Dan heb je al bepaalde eigenschappen of persoonlijke voorkeuren op intellectueel vlak die je geschikt maken voor dit vakgebied, maar laten we ook eens naar sociale voorkeuren of eigenschappen kijken. Misschien heb je een voorkeur voor:

  • Mensen helpen en verzorgen
  • Met mensen samenwerken
  • Mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • Servicegericht en dienstverlenend werk


Komen deze voorkeuren of eigenschappen redelijk overeen met hoe jij bent en wat je graag doet? Dan pas je heel goed in het profiel van een diëtist.
 

Competenties van een diëtist

Als diëtist is het erg belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen die te maken hebben met het motiveren en communiceren met je cliënten, terwijl je ook de kennis en kunde moet hebben om de juiste dieetadviezen te bieden. Je zult je tijdens je opleiding, maar ook tijdens je loopbaan continu blijven ontwikkelen.
 

Baankansen en werkomgeving

De baankansen voor diëtisten zijn momenteel goed, met verschillende mogelijkheden binnen profit en non-profit instellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, voorlichtingsbureaus, sportscholen en voedingsmiddelenbedrijven. Diëtisten werken ook vaak samen in multidisciplinaire teams met andere professionals in de zorg, zo werk je bijvoorbeeld met verpleegkundigen, verzorgers en artsen.

Werken als diëtist biedt een boeiende en veelzijdige carrière waarbij je mensen kunt helpen hun gezondheid te verbeteren door middel van voeding. Met de juiste opleiding, competenties en persoonlijkheid kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn van anderen en tegelijkertijd een bevredigende loopbaan opbouwen in de gezondheidszorg.
 

Studeren naast je werk

Als je overweegt om diëtist te worden zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden. Naast de reguliere voltijdse opleidingen zijn er vaak ook deeltijd- of duale trajecten beschikbaar, waarmee je kunt studeren terwijl je werkt. Voor meer informatie over studeren naast je werk en omscholen tot diëtist lees je hier verder:

Thema's

Thema's