Omgaan met comorbiditeiten bij chronische aandoeningen

Thema's

Thema's

Omgaan met comorbiditeiten bij chronische aandoeningen

Door: Yurrian Bikker

Chronische ziekte in de zorg 

Steeds meer mensen hebben naast hun chronische aandoening ook een of meer comorbiditeiten, dat wil zeggen bijkomende ziekten of aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is hartproblematiek, die vaak samengaat met aandoeningen als diabetes, COPD of nierfalen. Mijn Gezondheidsgids heeft recentelijk de link tussen COPD en hartfalen beschreven. Comorbiditeiten kunnen de ziektelast en de sterftekans verhogen en de kwaliteit van leven verminderen. Hoe kun je als patiënt of als zorgverlener omgaan met comorbiditeiten bij chronische aandoeningen? 
 

De invloed van leefstijl op leven met chronische aandoeningen 

Een belangrijke factor is leefstijl. Leefstijl omvat alle keuzes en gewoonten die invloed hebben op je gezondheid, zoals voeding, beweging, roken, alcohol, stress en slaap. Een gezonde leefstijl kan helpen om het risico op comorbiditeiten te verlagen, of om de klachten te verminderen als je al comorbiditeiten hebt. Een gezonde leefstijl kan ook bijdragen aan een betere stemming, meer energie en een hoger zelfvertrouwen. 
 

Eigen regie en toekomstbestendige zorg

Een andere factor is eigen regie. Eigen regie betekent dat je zelf beslist en meebeslist over je zorg en dat je zelf keuzes kunt maken die passen bij jouw situatie, wensen en doelen. Eigen regie houdt ook in dat je zelf de regie neemt over je leefstijl en dat je jezelf kunt redden in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht. Zorg voor Beter benadrukt hoe eigen regie je helpt de chronische ziekte in te passen in je leven. Eigen regie kan je helpen om meer grip te krijgen op je gezondheid en je leven en om je autonomie en zelfredzaamheid te vergroten. Plus, VGZ geeft ook aan dat we door eigen regie meer bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de zorg. 
 

Zorg op afstand 

Een derde factor is zorg op afstand, een vorm van zorg waarbij je niet fysiek naar de zorgverlener hoeft te gaan, maar gebruikmaakt van digitale middelen zoals telefoon, e-mail, apps of videoconsulten. Zorg op afstand kan je meer flexibiliteit, gemak en privacy bieden en kan je ook meer betrekken bij je eigen zorgproces. Zorg op afstand kan ook de samenwerking tussen verschillende zorgverleners verbeteren, wat van extra belang is bij de behandeling van comorbiditeiten. Digitale middelen worden al veel ingezet in de zorg en het gebruik blijft toenemen
 

Leven met chronische aandoeningen

Comorbiditeiten bij chronische aandoeningen zijn een complex en veelvoorkomend probleem dat een grote impact kan hebben op je gezondheid en je leven. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en om je situatie te verbeteren of te stabiliseren. Leefstijl, eigen regie en zorg op afstand zijn drie factoren die je hierbij kunnen helpen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze factoren en om ze in te zetten op een manier die bij jou past. 

Vorm 
Wil je je verder ontwikkelen en ben je geïnteresseerd in aandoeningen die invloed kunnen hebben op bestaande of toekomstige behandelingen? Pro Education biedt voor verschillende vakgroepen de volgende geaccrediteerde cursussen aan: 

Thema's

Thema's