Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Wilt u weten wat u als ergotherapeut kunt betekenen voor mensen in de palliatieve of terminale fase? Hoe u ervoor zorgt dat u in consult wordt gevraagd en uw kennis en kwaliteiten kunt inzetten? Waar uw persoonlijke en professionele grenzen liggen en hoe u omgaat met dilemma’s waar u tegenaan loopt? In deze cursus krijgt u antwoord op bovenstaande vragen zodat u deskundig en vaardig bent in het begeleiden van cliënten in de laatste levensfase. Na het volgen van deze cursus kunt u ergotherapeutische hulpvragen van deze specifieke doelgroep optimaal beantwoorden.

Doelgroep

Deze praktische cursus is speciaal ontwikkeld voor ergotherapeuten die (willen) werken met cliënten in de laatste levensfase.

Resultaat

 • U weet welke rol passend is voor de ergotherapeut in de palliatieve en terminale fase.
 • U beschrijft aan de hand van de ICF een aantal specifieke kenmerken van de palliatieve en terminale fase van bepaalde aandoeningen.
 • U past bruikbare onderdelen van relevante (para-)medische richtlijnen en meetinstrumenten toe op het gebied van de palliatieve en terminale zorg.
 • U verwoordt wat de uitgangspunten van de ergotherapiebehandeling zijn in de laatste levensfase op basis van beschikbare evidence.
 • U biedt passende ondersteuning bij verlies en rouwverwerking bij de cliënt en mantelzorger (omgeving) of realiseert extra ondersteuning waar nodig.
 • U begeleidt vanuit een empathische, coachende en probleemoplossende houding de cliënt en zijn omgeving, waarbij u niet over uw eigen grenzen heen gaat.

Aanpak

Doel van deze cursus is dat u na afloop deskundig en vaardig bent in het begeleiden van mensen in de palliatieve en terminale fase en hun mantelzorgers. U leert via interactieve werkvormen, zoals groepsopdrachten en discussies, hoe u dit doel kunt bereiken. Na het volgen van de cursus kunt u de ergotherapeutische vragen van deze specifieke doelgroep optimaal beantwoorden.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 34 uur, waarvan 18 contacturen en 16 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 12, het maximum 18.

Professionals

Marije Bolt is ergotherapeut in de eerste lijn bij Ergotherapiepraktijk Doen. Marije heeft ervaring met het begeleiden van cliënten met een levensbedreigende aandoening en hun naaste omgeving, zowel vanuit een intramurale instelling als de eerste lijn. Marije is een enthousiast en bevlogen docent en trainer met een duidelijke visie. In de cursus geeft zij handvatten aan de cursisten, zodat zij vaardig en zelfverzekerd aan de slag kunnen gaan met deze vaak intense doelgroep.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Ergotherapeut ADAP - Register Ergotherapeut 34 pt

Programma

In deze boeiende cursus komen de volgende onderwerpen uitgebreid aan bod:

 • Vergroten van inhoudelijke deskundigheid
 • Rol van ergotherapeut bij palliatieve en terminale fase
 • Adviseren van mantelzorger
 • Richtlijnen, meetinstrumenten en interventies
 • Samenwerking met andere disciplines
 • Afscheid nemen van gezondheid
 • Ethische dilemma’s
 • Ontwikkelen, beschrijven en in de markt zetten van product
Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding Ergotherapie Thuis bij Cliënten in de Laatste Levensfase gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning 

Deze cursus bestaat uit 3 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur.

 • 31 januari, 21 februari en 14 maart 2018
 • 6, 27 oktober en 17 november 2018
De cursus wordt verzorgd in Amsterdam of Utrecht.

Kosten

Totaal: € 1.008,50
Incl. locatie- en arrangementskosten, excl. btw.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.