Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) zijn lichamelijke klachten die langer dan enkele weken bestaan, maar waarvoor geen verklaring is. Krijgt u als fysiotherapeut regelmatig cliënten met onverklaarbare klachten in uw praktijk? Ziet u wel het verband tussen psychosociale factoren en de klacht, maar weet u niet wat u daarmee moet doen? In deze unieke cursus leert u hoe u een behandelplan moet opstellen voor cliënten met onverklaarbare lichamelijke klachten. En hoe u het beste met deze cliënten omgaat. Waardevolle informatie die direct toepasbaar is in uw praktijk.

Resultaat

 • U herkent ziektebeelden waarbij geen duidelijk en/of volledig verband bestaat tussen symptomen en oorzaak.
 • U kunt een behandelplan opstellen bij cliënten met veelvoorkomende Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
 • U past verschillende gesprekstechnieken toe uit de ACT bij deze cliëntenpopulatie.
 • U komt in iedere fase van het diagnose-/behandeltraject tot consensus met de cliënt.
 • U kunt Graded Activity en Graded Exposure als behandelstrategie inpassen in het fysiotherapeutisch handelen.
 • U voegt principes vanuit ACT en Mindfulness toe in het fysiotherapeutisch handelen.

Doelgroep

Deze praktijkgerichte cursus is ontwikkeld voor (psychosomatische) fysiotherapeuten die (willen) werken met cliënten met somatisch onvoldoende verklaarde klachten met een fysiotherapeutische behandelindicatie.

Aanpak

Tijdens deze cursus krijgt u kennis aangereikt door middel van casuïstiek, filmfragmenten en literatuur. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van interactieve werkvormen zoals praktische oefeningen en discussies. De heldere uitleg van docenten die beschikken over ruime ervaring met de behandeling van cliënten met medisch onverklaarbare klachten aan het bewegingsapparaat maakt de cursus compleet.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 39 uur, waarvan 18 contacturen en 21 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 8, het maximum 18.

Professionals

In iedere cursus is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. De programma's worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring met de behandeling en begeleiding van cliënten met dit type klachten. Daarnaast vervullen zij een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien zij u van tips, interessante oefeningen en links.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen fysiotherapeut 30 pt
Fysiotherapeut KNGF - Register Psychosomatisch fysiotherapeut 30 pt
Fysiotherapeut Keurmerk Fysiotherapie 30 pt

Programma

In deze boeiende cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Definitie onverklaarbare lichamelijke klachten
 • Verschillende soorten klachten
 • Misvattingen medisch onverklaarbare klachten
 • Chronische pijnproblemen
 • Psychosomatiek
 • Biopsychosociaal model
 • ACT
 • SOLK-richtlijn
 • Diagnostische fase
 • Evidence-based handelen
 • Graded Activity
 • Gesprekstechnieken
 • Multidisciplinaire samenwerking
 • Doorverwijzen
 • Meetinstrumenten bij somatisch onvoldoende verklaarde klachten

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding SOLK en Fysiotherapie gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Deze cursus bestaat uit 3 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur. De cursus wordt verzorgd in de regio Amsterdam of Rotterdam.

Kosten

Totaal: € 1.008,50
Incl. locatie- en arrangementskosten, excl. btw.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Gemiddelde beoordeling op basis van 1 ervaring

8
SOLK en Fysiotherapie
8 10

Zeer leerzaam. Veel informatie bij elkaar tav SOLK problematiek. Goed toepasbaar in praktijk

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.