HBO Ergotherapie - 1 jaar

Uniek, praktijkgericht en compleet programma op HBO-niveau

HBO Ergotherapie - 1 jaar

Uniek, praktijkgericht en compleet programma op HBO-niveau

Opleidingsniveau

HBO-programma

Duur

12 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Zaterdag en Dag

1e startdatum

14-12-2021

Meer informatie

Download brochure

Opleidingsniveau

HBO-programma

Duur

12 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Zaterdag en Dag

1e startdatum

14-12-2021

Meer informatie

Download brochure
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals schrijven, eten en boodschappen doen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld door lichamelijke, verstandelijke of psychische problemen. Als ergotherapeut bied je praktische oplossingen en adviezen om zelfstandig functioneren te verbeteren. Prachtig werk dat specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Dit unieke programma biedt je de mogelijkheid om juist deze kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien biedt het programma je perspectief op een vervolg richting een volledige Bachelor.

Vrijstellingen

Dit praktijkgerichte programma wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien je toegelaten wordt tot de HBO Bacheloropleiding Ergotherapie ontvang je gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze Bachelor. Zie Toelichting HBO Bachelor voor de voorwaarden.

Propedeusegetuigschrift

Dit aantrekkelijke programma is te combineren met een praktijkprogramma. Door het volgen van het praktijkprogramma volg je feitelijk de HBO Bacheloropleiding. Je rondt dan het volledige eerste jaar van de geaccrediteerde HBO Bachelor Ergotherapie af. Daarmee behaal je je officiële Propedeusegetuigschrift indien je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen.

Erkende kwaliteit

Dit programma wordt uitgevoerd door Pro Education. Het programma staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-programma’s worden gesteld. Bij de ontwikkeling van de opleiding zijn de CanMED-eindkwalificaties en het beroepsprofiel van Ergotherapie Nederland, beroepsvereniging voor ergotherapeuten, als uitgangspunt genomen. Je bent dus verzekerd van kwaliteit.

Resultaat

  • Je interpreteert de hulpbehoefte van de adviesvrager
  • Je beoordeelt of ergotherapie voor een gedefinieerde handelingsvraag toereikend is
  • Je wisselt met de cliënt informatie uit over de ergotherapeutische aanpak
  • Je vormt met de cliënt een gezamenlijk besluit over de ergotherapeutische aanpak
  • Je toont aan hoe betrokkenen oplossingsgericht kunnen werken aan hun eigen krachtbenutting
  • Je past evidence-based practice toe in je handelen

Doelgroep

Dit programma is ontwikkeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van ergotherapie. Je werkt bijvoorbeeld in de paramedische zorg en je wilt je op een zorgvuldige, gedegen en praktijkgerichte manier ontwikkelen op het gebied van ergotherapie. In eerste instantie om mensen te begeleiden bij aan het bewegingsapparaat gerelateerde problemen, maar ook omdat je je wellicht wilt ontwikkelen tot erkend ergotherapeut. Dit programma is ook zeer geschikt voor mensen die vanwege andere redenen geïnteresseerd zijn in ergotherapie, zoals mensen die actief zijn in de gehandicapten- of ouderenzorg.

Aanpak

Met de modules van dit programma leg je een stevige theoretische, maar ook praktijkgerichte, basis op het gebied van gezondheid, diagnostiek en paramedische basisvaardigheden. Belangrijke thema’s voor de ergotherapeut zoals beroepshouding en professionele communicatie, cliëntgericht werken en preventie komen uitgebreid aan de orde. Daarnaast zijn er in dit programma 8 praktijkavonden gepland, waarin de praktische beroepsvaardigheden voor de ergotherapeut centraal staan. Het stellen van de juiste diagnose en professionele omgang met cliënten is cruciaal voor iedereen in de paramedische zorg.

In de modules, die begeleid worden door onze ervaren docenten die zelf in de ergotherapie werkzaam zijn, wordt steeds weer een boeiende combinatie van theorie en praktijk gemaakt. Pro Education hecht veel waarde aan een gedegen theoretische kennisbasis en aan evidence-based praktijk. Daarnaast is in de bijeenkomsten en in de opdrachten tussen de bijeenkomsten door veel ruimte voor vaardigheidsontwikkeling en discussie.

Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de praktijkopdrachten kun je rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Professionals

In elk programma is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. De programma’s worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring in de ergotherapie. Daarnaast vervullen zij een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien zij je van tips, interessante oefeningen en links.

Studiefinanciering voor volwassenen

Dit programma komt in aanmerking voor levenlanglerenkrediet, de studiefinanciering voor volwassenen. Je volgt dit programma dan met een omvang van 54 EC (studiepunten) binnen de geaccrediteerde opleiding HBO Bachelor Ergotherapie. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie over levenlanglerenkrediet en de uiterst gunstige voorwaarden.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

HBO Ergotherapie - 1 jaar

Uniek, praktijkgericht en compleet programma op HBO-niveau

Opleidingsniveau

HBO-programma

Duur

12 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Zaterdag en Dag

1e startdatum

14-12-2021

Meer informatie

Download brochure