HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek specialisatie Sport en beweging

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek specialisatie Sport en beweging

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag, Avond en Zaterdag

1e startdatum

01-03-2021

Meer informatie

Download brochure

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag, Avond en Zaterdag

1e startdatum

01-03-2021

Meer informatie

Download brochure
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je meer weten over de relatie tussen voeding, sport en beweging? Dan is deze specialisatie van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek voor jou een goede keuze. Onder begeleiding van ervaren docenten uit het werkveld verdiep je je in voedingsleer, leer je op maat beweegprogramma’s te ontwikkelen en ga je aan de slag met bewegingsleer, de menselijke anatomie en de effecten van inspanning op het menselijk lichaam. Tijdens de Bachelor maak je telkens de koppeling met de praktijk en til je je kennis en vaardigheden op het gebied van voeding, sport en beweging naar een hoger niveau. Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner NCOI.

Erkende kwaliteit

Deze Bacheloropleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner NCOI. Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-opleidingen worden gesteld. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Resultaat

  • Je beschikt over specialistische kennis op het gebied van voeding, diëtetiek en sport en beweging. Je weet cliënten verantwoord en deskundig van advies te voorzien en ze te optimaal te begeleiden bij een gezondere leefstijl
  • Na succesvolle afronding ontvang je het officieel erkende Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Doelgroep

Je bent werkzaam op het gebied van gezondheid of je hebt de ambitie te werken in dit vakgebied. Daarnaast heb je interesse in sport en beweging en wil je je Bachelorgraad behalen.

Aanpak

De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden. Om succesvol te zijn in de praktijk dien je namelijk niet alleen te beschikken over vakkennis, maar zijn juist ook praktische vaardigheden van belang.

Je werkt, afhankelijk van je studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houd je focus. Dat werkt prettig en is heel overzichtelijk. Je kunt kiezen uit meerdere studievarianten. Studeer je 's avonds, dan volg je wekelijks een bijeenkomst van 3 uur. Als je de dagstudie volgt, heb je om de week 2 bijeenkomsten die samen 1 dag duren. Ook kun je kiezen (delen van) de opleiding online te volgen.

Per fase werk je vervolgens aan een integrale opdracht en een praktijkprogramma waarin je de concrete toepassing van de opleiding verwerkt in een portfolio. Je sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.

Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.

Specialisatie Sport en beweging

Je kiest binnen de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek voor de specialisatie Sport en beweging. Dat heeft als voordeel dat je vanaf de start je opdrachten kunt toepassen op dit vakgebied. De tweede fase is een verdiepende fase die je op het gewenste HBO Bachelorniveau brengt. Tijdens de derde fase volg je een apart programma met specifieke modules als Anatomie en bewegingsleer, Beweegprogramma's ontwerpen en uitvoeren en Inspanningsfysiologie en training gericht op je specialisatie. Je studeert af in de richting van je specialisatie.

Stage

Je loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt deze HBO Bachelor volgen als je in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Indien je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je ook instromen met een 21+ toets. Zie Toelichting HBO Bachelor voor meer informatie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze opleiding is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie.

Subsidie

Je werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie Subsidieregeling Praktijkleren voor meer informatie.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Afstuderen

In de laatste fase verzamel je alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee je je opleiding afrondt. Je afstudeeropdracht bestaat uit een handeling die je uitvoert binnen je beroepspraktijk met als doel het verbeteren van de zorg. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’ met als aantekening Sport en beweging van onze businesspartner NCOI. Je mag dan de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen.

Programma 240 EC

Fase 1

  • Voedingsleer 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Vitamines en mineralen
    • Koolhydraten, vetten en eiwitten
    • Energiebalans
    • Vocht en alcohol
    • Voeding en vertering
    • Voedingspatronen
    • Dagelijkse behoeften en risico’s
  • Anatomie en fysiologie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
    • Stofwisseling
    • Moleculen, cellen en hun functies
    • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
    • Spierstelsel en zenuwstelsel
    • Zintuigen, hormonen en het bloed
    • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel
  • Productkennis en voedselveiligheid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Levensmiddelenleer
    • Voedselveiligheid
    • Sensoriek
    • Voedselbereiding
    • Receptenleer
    • Productetiketten en Warenwet
    • Marketing
  • Diëtistisch consult 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Basis van een diëtistisch consult
    • Dietistische en voedingsanamnese
    • Coaching
    • Gesprekstechnieken
    • Ontwikkelingspsychologie
    • Gedragsverandering
    • E-health
    • International Classification of Functioning
  • Gezondheidsbevordering en preventie 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Gezondheid en gedrag
    • Lage gezondheidsvaardigheden
    • Therapietrouw (compliance)
    • Interventieontwikkeling en voorlichting
    • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
    • Gesprekstechnieken
    • Evidence-based practice
  • Reflectieve professional 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Evidence-based practice in de paramedische praktijk
    • PICO
    • Klinisch redeneren
    • Methodisch handelen
    • Zoekstrategieën
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 2

  • Pathologie in de eerste lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Metabool syndroom
    • Diabetes mellitus
    • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
    • Longziekten
    • Voedselovergevoeligheid
    • Ondervoeding
  • Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Oncologie
    • Nierziekten
    • Comorbiditeit
    • Infectieziekten
    • Neurologische aandoeningen
    • Bariatrische chirurgie
  • Behandelen en begeleiden 12 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Dietistische diagnose
    • Behandelplan
    • Klinisch redeneren
    • Ethische dilemma's
    • Shared decision making
    • Multidisciplinaire aanpak
    • Methodisch handelen
  • Advies en beleid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Voedingsindustrie
    • Foodservice
    • Instellingen
    • Beleidsorganisaties
    • Industrie
    • Voedingscentrum
  • Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Het effect van communicatietechnieken
    • Communiceren met cliënten
    • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
    • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
    • Goed zorgverlenerschap
    • Financiën en therapeutisch handelen
    • Grenzen verkennen en bewaken
  • Multidisciplinair innoveren 4 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Critically appraised topic (CAT)
    • Innovatie in de paramedische zorg
    • Multidisciplinair handelen
    • Toepassen in de praktijk
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

  • Beweegprogramma's ontwerpen en uitvoeren 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Inventarisatie voor passend en ­aantrekkelijk aanbod
    • Motieven van de deelnemers voor ­sportdeelname
    • Didactische principes en methodiek bij beweegprogramma’s
    • Organisatie en planning
    • Uitvoering en begeleiding
    • Veiligheid en verantwoordelijkheid
    • Evaluatie van beweegprogramma’s
  • Anatomie en bewegingsleer 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Basiskennis anatomie van het menselijk lichaam
    • Anatomie van het bewegingsapparaat
    • Skelet, spieren en gewrichten
    • Biomechanica en kinesiologie
    • Motorisch leren
    • Eerste hulp bij sportongevallen
    • Sportblessures
  • Inspanningsfysiologie en training 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Cardiovasculair en ademhalingssysteem
    • Het neuromusculaire stelsel
    • Energiesystemen en spiermetabolisme
    • Warming-up en cooling-down
    • Sport en voeding
    • Sporttraining
    • Kracht, snelheid, lenigheid en ­uithoudingsvermogen
    • Periodisering in sporttraining
  • Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
    • Eetstoornissen
    • Psychofarmaca en voeding
    • Neurologische aandoeningen
  • Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • De ondernemende paramedicus
    • Trends en ontwikkelingen in de zorg
    • Value-based healthcare en populatiegerichte zorg
    • Projectgericht samenwerken
    • Financiële en juridische kaders
    • Kwaliteitszorg
    • Ethiek en moreel beraad
    • Professionaliteit en integriteit
    • Multidisciplinaire samenwerking
  • Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Patiëntgericht onderzoek (N=1 onderzoek)
    • Adviseren op basis van onderzoek
    • Presenteren van resultaten
    • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen
  • Praktijkprogramma 6 EC

Afstudeerfase

  • Praktijkprogramma 30 EC
  • Afstudeeropdracht 30 EC
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Dossiervorming
€ 200,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 8.990,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 2.000,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 2.990,-
Studiekosten: Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding
€ 1.980,-
Studiekosten: Afstuderen
€ 1.790,-
Studiekosten: Diplomering
€ 500,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 1.366,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 19.831,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

De kosten voor dossiervorming kunnen niet in termijnen worden voldaan. Deze worden opgenomen in de eerste termijn van de factuur.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 - 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek specialisatie Sport en beweging

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag, Avond en Zaterdag

1e startdatum

01-03-2021

Meer informatie

Download brochure
020 - 5 677 999