Brochure aanvragen

Adresgegevens

Contactgegevens

Om u beter te kunnen adviseren tijdens de oriëntatie op uw opleiding kunnen we telefonisch en per e-mail contact met u opnemen.

Het privacy statement van Pro Education is van toepassing op dit formulier.

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Dag en Zaterdag

1e startdatum

01-09-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Dag en Zaterdag

1e startdatum

01-09-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maakt u mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt u op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Onze ervaren topdocenten uit het werkveld zullen u tijdens de gehele opleiding begeleiden en ondersteunen. De opleiding is sterk praktijkgericht en volledig afgestemd op volwassen studenten.

Subsidie

Uw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze opleiding is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie.

Erkende kwaliteit

Deze Bacheloropleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner Hogeschool NCOI. Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-opleidingen worden gesteld. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Doelgroep

U heeft interesse in voeding en gezondheid en wilt u ontwikkelen tot HBO Bachelor. U kunt zich met deze opleiding ontwikkelen tot voedings- of gewichtsconsulent. Ook kunt u aan de slag bij de voedingsdienst in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deze HBO Bachelor volgen als u in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Indien u niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kunt u ook instromen met een 21+ toets. Zie Toelichting HBO Bachelor voor meer informatie.

Aanpak

De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volgt u meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden. Om succesvol te zijn in de praktijk dient u namelijk niet alleen te beschikken over vakkennis, maar zijn juist ook praktische vaardigheden van belang.

U werkt, afhankelijk van uw studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houdt u focus. Dat werkt prettig en is heel overzichtelijk. U kunt kiezen uit meerdere studievarianten. Studeert u 's avonds, dan volgt u wekelijks een bijeenkomst van 3 uur. Als u de dagstudie volgt, heeft u om de week 2 bijeenkomsten die samen 1 dag duren. Ook kunt u kiezen (delen van) de opleiding online te volgen.

Per fase werkt u vervolgens aan een eindopdracht en een portfolio. U sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht en een portfolio.

Tijdens uw gehele studie heeft u een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar u tijdens uw opleiding tegenaan loopt.

Voor werkenden

Dankzij onze aanpak kunt u uw werk en opleiding optimaal combineren. Onder begeleiding van ervaren docenten gaat u aan de slag met opdrachten en cases uit de praktijk. Dankzij hun kennis van zaken kunnen de docenten u goed helpen bij problemen en vraagstukken die u tijdens uw opleiding tegenkomt. Daardoor is de leerstof praktisch en direct toepasbaar in uw eigen praktijk. Om nog meer te oefenen kunt u veel praktijkopdrachten in uw eigen werk uitvoeren.

Flexibel studeren

De opleiding is op verschillende manieren te volgen. U kunt kiezen tussen een dagvariant van 1 dag per 2 weken of een avondvariant van 1 avond per week. Vermoedelijk zal maar 1 variant per module doorgaan. Ook kunt u een aantal modules grotendeels op afstand volgen op basis van e-learning. Zie Flexibel studeren voor meer informatie hierover.

Ook wordt u tijdens deze Bachelor ondersteund door onze gebruiksvriendelijke professionele online leeromgeving. U vindt hier alles wat u nodig heeft tijdens uw hele studie en kunt er oefenen met vragen en praktijkcases. Met dit duidelijke overzicht heeft u altijd zicht op de bijeenkomsten en opdrachten, zodat het plannen eenvoudig is. Daarnaast kunt u via de leeromgeving contact onderhouden met uw studiecoach en de docenten.

Keuzeprogramma

Naast algemene onderdelen volgt u een keuzeprogramma waarin u zich verdiept in een richting die u aanspreekt. Zo ontwikkelt u zich niet alleen tot een breed onderlegde professional, maar u ontwikkelt zich ook in een specifiek deelgebied. Kijk voor een volledig overzicht van de keuzemogelijkheden in het studieprogramma.

Stage

U loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat u ervaring kunt opdoen in het vakgebied. U kunt uw stage combineren met het afstuderen, maar u kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.

Professionals

In elke opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de professionals. De programma’s worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn en ruime werkervaring hebben. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied. Daarnaast vervullen zij een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien zij u van tips, interessante oefeningen en links.

Praktische informatie en kosten

Zie Praktische informatie voor aanvullende praktische informatie en de kosten.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

De Bacheloropleiding bestaat uit 240 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 3 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaalt u 60 EC. Elke fase bestaat uit modules waarin steeds 1 onderwerp centraal staat.

Programma 240 EC

Fase 1

Voedingsleer 8 EC
Anatomie en fysiologie 8 EC
Productkennis en voedselveiligheid 8 EC
Diëtistisch consult 8 EC
Gezondheidsbevordering en preventie 8 EC
Reflectieve professional 8 EC
Eindopdracht 6 EC
Portfolio 6 EC

Fase 2

Pathologie in de eerste lijn 8 EC
Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC
Behandelen en begeleiden 12 EC
Advies en beleid 8 EC
Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC
Multidisciplinair innoveren 4 EC
Eindopdracht 6 EC
Portfolio 6 EC

Fase 3

Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek 24 EC

  • Ouderenzorg
  • Sport en Voeding
  • Ondernemerschap
  • Coach Kinderobesitas
  • Kernprogramma Zorgmanagement

Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC
Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC
Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC
Eindopdracht 6 EC
Portfolio 6 EC

Afstudeerfase

Portfolio 30 EC
Afstudeeropdracht 30 EC

Fase 1

In fase 1 legt u de basis voor uw deskundigheid op het gebied van voeding en diëtetiek. U leert welke voedingstoffen belangrijk zijn en verdiept zich in verschillende voedingspatronen. Ook gaat u aan de slag met onderwerpen als stofwisseling, voedselbereiding en ontwikkelt u uw gesprekstechnieken om bemoedigende en stimulerende gesprekken te voeren.

Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

  • Vitamines en mineralen
  • Koolhydraten, vetten en eiwitten
  • Energiebalans
  • Vocht en alcohol
  • Voeding en vertering
  • Voedingspatronen
  • Dagelijkse behoeften en risico’s

Anatomie en fysiologie

(6 bijeenkomsten)

  • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
  • Stofwisseling
  • Moleculen, cellen en hun functies
  • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
  • Spierstelsel en zenuwstelsel
  • Zintuigen, hormonen en het bloed
  • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel

Productkennis en voedselveiligheid

(6 bijeenkomsten)

  • Levensmiddelenleer
  • Voedselveiligheid
  • Sensoriek
  • Voedselbereiding
  • Receptenleer
  • Productetiketten en Warenwet
  • Marketing

Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

  • Basis van een diëtistisch consult
  • Dietistische en voedingsanamnese
  • Coaching
  • Gesprekstechnieken
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Gedragsverandering
  • E-health
  • International Classification of Functioning

Gezondheidsbevordering en preventie

(4 bijeenkomsten)

  • Gezondheid en gedrag
  • Lage gezondheidsvaardigheden
  • Therapietrouw (compliance)
  • Interventieontwikkeling en voorlichting
  • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
  • Gesprekstechnieken
  • Evidence-based practice

Reflectieve professional

(4 bijeenkomsten)

  • Evidence Based Practice in de paramedische praktijk
  • PICO
  • Klinische redeneren
  • Methodisch handelen
  • Zoekstrategien

Fase 2

Deze fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. U ontwikkelt inzicht in verschillende diagnoses, leert behandelplannen opstellen en versterkt uw vaardigheden om cliënten te motiveren en stimuleren.

Pathologie in de eerste lijn

(6 bijeenkomsten)

  • Metabool syndroom
  • Diabetes mellitus
  • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
  • Longziekten
  • Voedselovergevoeligheid
  • Ondervoeding

Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn

(6 bijeenkomsten)

  • Oncologie
  • Nierziekten
  • Comorbiditeit
  • Infectieziekten
  • Neurologische aandoeningen
  • Bariatrische chirurgie

Behandelen en begeleiden

(6 bijeenkomsten)

  • Dietistische diagnose
  • Behandelplan
  • Klinisch redeneren
  • Ethische dilemma's
  • Shared decision making
  • Multidisciplinaire aanpak
  • Methodisch handelen

Advies en beleid

(6 bijeenkomsten)

  • Voedingsindustrie
  • Foodservice
  • Instellingen
  • Beleidsorganisaties
  • Industrie
  • Voedingscentrum

Therapeutisch handelen en communiceren

(4 bijeenkomsten)

  • Het effect van communicatietechnieken
  • Communiceren met cliënten
  • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
  • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
  • Goed zorgverlenerschap
  • Financiën en therapeutisch handelen
  • Grenzen verkennen en bewaken

Multidisciplinair innoveren

(4 bijeenkomsten)

  • Critically appraised topic (CAT)
  • Innovatie in de paramedische zorg
  • Multidisciplinair handelen
  • Toepassen in de praktijk

Fase 3

In fase 3 verdiept u zich in ziektebeelden, waaronder eetstoornissen en neurologische aandoeningen. Daarnaast gaat u door middel van thema's als ethiek en integriteit dieper in op uw eigen handelen. Ook volgt u in deze fase een keuzeprogramma.

Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

  • Ouderenzorg
  • Sport en Voeding
  • Ondernemerschap
  • Coach Kinderobesitas
  • Kernprogramma Zorgmanagement

Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie

(6 bijeenkomsten)

  • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
  • Eetstoornissen
  • Psychofarmaca en voeding
  • Neurologische aandoeningen

Professionele (para)medische dienstverlening

(6 bijeenkomsten)

  • De ondernemende paramedicus
  • Trends en ontwikkelingen in de zorg
  • Valuebased healthcare en populatiegerichte zorg
  • Projectgericht samenwerken
  • Financiële en juridische kaders
  • Kwaliteitszorg
  • Ethiek en moreel beraad
  • Professionaliteit en integriteit
  • Multidisciplinaire samenwerking

Paramedische kwaliteitsbevordering

(4 bijeenkomsten)

  • Patientgericht onderzoek (N=1onderzoek)
  • Adviseren op basis van onderzoek
  • Presenteren van resultaten
  • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen

Afstuderen

De afstudeerfase bestaat uit 2 delen. Tijdens uw hele Bacheloropleiding werkt u aan onderdelen die u in uw portfolio samenbrengt. Daarnaast werkt u aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee u uw opleiding afrondt.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als u alles met succes heeft afgerond, ontvangt u het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’ van onze businesspartner NCOI. U mag dan de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. U ontvangt van NCOI een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Na 1 september starten met deze opleiding?

Ieder jaar actualiseren wij ons aanbod. Hieronder ziet u de planning van dit programma met een startdatum na 1 september. Wilt u liever nu starten? Ga dan naar dit programma met de knop Start voor 1 september.

Start voor 1 september
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Dossiervorming
€ 200,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 8.490,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 2.000,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 2.760,-
Studiekosten: Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding
€ 1.980,-
Studiekosten: Afstuderen
€ 1.790,-
Studiekosten: Diplomering
€ 500,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 1.366,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 19.101,-

De kosten voor dossiervorming kunnen niet in termijnen worden voldaan. Deze worden opgenomen in de eerste termijn van de factuur.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Dag en Zaterdag

1e startdatum

01-09-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

020-5 677 999

Haal zorgeloos uw accreditatiepunten met ons ontzorgplan

Is 2019 voor u ook het herregistratiejaar? Wij helpen u graag met het uitzoeken van de juiste cursussen voor de accreditatiepunten die u nog moet halen. Geef aan ons door hoeveel punten u voor eind 2019 nog moet halen en wat uw favoriete onderwerpen zijn. Dan maken wij voor u een ontzorgplan op maat. U ontvangt bij aanmelding bovendien 3 maanden gratis toegang tot Online Academy.