Nieuws

Thema's

Thema's

Werken als diëtist

Op Donderdag, 4 April, 2024, 13:00

Ben je geïnteresseerd in een carrière als diëtist? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het werken als diëtist, inclusief omscholing, taken, salaris, vacatures, doorgroeimogelijkheden, opleidingen, competenties en persoonlijkheidstypes.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Werken als voedingsdeskundige: Voedselveiligheid bij voedingseducatie

Op Woensdag, 20 Maart, 2024, 16:42

Om mensen gezonder te kunnen laten leven, is het belangrijk om de leefomgeving gezonder te maken én de voedselvaardigheden van mensen te vergroten. Gelukkig zijn er steeds meer voorlichtingsmaterialen en projecten gericht op voedingseducatie en het aanleren van voedselvaardigheden. Ik merk dat voedselveiligheid daarbij een beetje aan de zijlijn staat en dat er bij organisaties weinig kennis over is. Terwijl het uiteraard heel belangrijk is dat niemand ziek wordt van een kookles. In deze blog geef ik enkele handvatten voor werken met een voedselveiligheidsplan in voedingseducatie. 
Lees meer
Thema's: Diëtetiek

De diëtist als ondernemer: Verder specialiseren na je opleiding

Op Donderdag, 29 Februari, 2024, 11:08

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig lessen Ondernemen gegeven aan cursisten van de opleiding BGN Gewichtsconsulent. Soms leeft er een beeld onder cursisten dat zij als ondernemer allemaal hetzelfde gaan doen. Dit ontstaat vanuit de gedachte dat ze allemaal dezelfde opleiding hebben gedaan en veelal hetzelfde leren. Deze cursisten zijn in eerste instantie terughoudend in het delen van hun ideeën voor hun onderneming, omdat zij hun medecursisten als directe concurrenten zien aan wie ze hun plannen niet willen verklappen. Herken je dit gevoel?

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Therapietrouw vergroten door kleinere stappen

Op Woensdag, 27 September, 2023, 08:33

Onlangs gaf ik een workshop over gezondere voedingskeuzes. Daar vertelden enkele dames dat ze bij een diëtist kwamen, maar moeite hadden om zich aan het voorgeschreven dieet te houden. Ik kreeg de indruk dat het voor deze dames alles of niets was. Of je houdt je volledig aan het dieet of helemaal niet. Therapietrouw of niet. Ik besprak met hen hoe zij via kleine stappen hun eetpatroon kunnen aanpassen. Daar hadden ze wel oren naar. In deze blog licht ik toe hoe je de therapietrouw kunt vergroten door met je patiënt kleinere stappen te zetten in een behandeltraject.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Hoe zorg je voor een positieve sfeer tijdens groepsbijeenkomsten?

Op Woensdag, 6 September, 2023, 08:48

Als diëtist kun je workshops verzorgen of gevraagd worden om een presentatie te geven. Het idee alleen al, om voor een groep te staan waarbij alle ogen op jou zijn gericht, geeft sommige mensen slapeloze nachten. Ze vrezen dat ze dichtslaan of dat een deelnemer negatieve discussies aangaat. Bij een workshop of presentatie die leuk is voor de deelnemers en jezelf, is de kans daarop veel kleiner. In deze blog geef ik je enkele tips, inclusief checklist, voor het voorbereiden van een bijeenkomst met een positieve sfeer.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Traumasensitieve Zorg: Het Herstel van Emotionele Balans en Zelfzorg

Op Maandag, 14 Augustus, 2023, 08:36

In mijn praktijk word ik me steeds meer bewust van het feit dat heel veel mensen zeer nare ervaringen hebben gehad in hun leven. Wat ik daarbij meest tegenkom is dat mijn cliënten vaak op zeer jonge leeftijd al hebben geleerd dat er iets mankeert aan hun lijf, en dat ze hun uiterste best hebben moeten doen om geaccepteerd en gewaardeerd te worden, bijvoorbeeld door vanaf jonge leeftijd al te gaan lijnen en mee te gaan met een bepaalde negativiteit over hun lijf. 

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Onbewuste triggers van gedrag verkennen

Op Dinsdag, 18 Juli, 2023, 12:38

Je ziet de klok, er is maar beperkt tijd voor het consult en je patiënt heeft veel praktische vragen. Hij wil van jou als expert horen wat hij het beste kan doen om het probleem dat hij heeft beschreven op te lossen. De motivatie van de patiënt om zijn eetpatroon te veranderen lijkt hoog. Je geeft de patiënt gerichte adviezen waarmee hij zijn kennis en vaardigheden kan vergroten. Bij het volgende consult heeft hij echter weinig van je adviezen opgevolgd. Was de motivatie dan toch niet zo hoog?

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

De invloed van een onderzoeksopzet

Op Dinsdag, 6 Juni, 2023, 14:50

Heb jij dat ook wel eens? Dat je regelmatig iets leest over voeding en je afvraagt of dat wel klopt? Of dat je tegenstrijdige berichten ziet vanuit bronnen die je over het algemeen wel betrouwbaar acht? Wat doe jij dan? Als het voor mij niet direct relevant is, laat ik het los. Maar soms gaat het toch te hard kriebelen en dan ga ik op onderzoek uit. Zoals met de vraag hoeveel procent van de kinderen voldoende groente eet.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Intuïtief eten

Op Woensdag, 31 Mei, 2023, 14:23

Als diëtisten hebben we veel te maken met cliënten die een slechte relatie met eten hebben ontwikkeld. Ze zitten (in mijn gewichtsneutrale optiek) vast in een zogenaamde dieetcirkel: door de maatschappij wordt verteld dat een dik(ker) lijf iets is om te veranderen, en hier zijn mensen zelf ook in gaan geloven. Vaak wordt dus een start gemaakt met een dieet, zodat men afvalt. Vaak lukt dit in eerste instantie prima, maar voor zo goed als iedereen zijn de dieetregels niet vol te houden.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Acceptance en Commitment

Op Dinsdag, 25 April, 2023, 13:22

De gemene deler onder de cliënten in mijn diëtistenpraktijk is dat ze, als ze bij mij aankloppen, strijd aan het leveren zijn. Een strijd met hun eigen lijf: ze hebben van jongs af aan geleerd dat hun lijf iets is om te veranderen, om niet tevreden mee te zijn. Van de huisarts, van hun eeuwig lijnende moeder en van de kinderen uit hun klas.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Thema's

Thema's