Nieuws

Thema's

Thema's

Wat doe je precies als fysiotherapeut?

Op Maandag, 15 April, 2024, 14:04

Fysiotherapie staat centraal in het bevorderen van het welzijn van mensen door het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten. De fysiotherapeut is de leider van het proces waarbij mensen geholpen worden met het bevorderen van op de juiste manier (weer) bewegen. Dat is leuk gezegd natuurlijk, dus kijken we nog even verder naar wat een fysiotherapeut eigenlijk echt doet: de aanpak, taken, werkdag en hoe je fysiotherapeut wordt.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Fysiotherapie bij een chronische aandoening, hoe zit dat?

Op Donderdag, 28 Maart, 2024, 10:27

Fysiotherapie en oefentherapie zijn waardevolle behandelmethoden voor mensen met chronische aandoeningen. De mate van vergoeding voor deze therapieën hangt echter af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type aandoening en de aanvullende zorgverzekering. Laten we eens dieper ingaan op hoe het zit met fysiotherapie bij chronische aandoeningen, gebaseerd op informatie van de Rijksoverheid.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Hielpijn of pijn bij een hallux valgus niets aan te doen! Maar klopt dat wel?

Op Woensdag, 20 September, 2023, 08:25

Regelmatig krijg ik de vraag van een patiënt: “ Die scheve grote teen is daar nog wat aan te doen? Het gaat dan om een hallux valgus vaak nog in een beginstadium die af en toe klachten geeft. Of ik heb al 3 jaar last van hielpijn, kun je hier nog iets mee? Mijn allereerste patiënt met hielpijn kan ik me nog goed herinneren. Geen idee wat ik hiermee moest. Als ik een vraag over een zere grote teen kreeg bij een hallux valgus wist ik niet wat te doen.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Hoe kijkt een fysiotherapeut naar hoofdpijn bij kinderen en volwassenen?

Op Dinsdag, 11 Juli, 2023, 09:22

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Een patiënt die bij je onder behandeling is voor nek- of schouderklachten die afbelt vanwege hoofpijnklachten. Het kan zijn dat de pijn te heftig is, maar soms is het ook onwetendheid over wat de fysiotherapeut bij deze klachten kan betekenen.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Luisterend observeren: hoe doe je dat?

Op Woensdag, 3 Mei, 2023, 15:38

Elke dag in de praktijk kijken we naar onze patiënten met een geoefend oog. Ten minste, dat denken we. Maar zoals menigeen misschien wel weet is het best lastig om zonder een gekleurde blik te kijken en vooral objectief te luisteren. Hoe objectief blijf jij als therapeut? En wat gebeurt er in jouw hoofd met het klinisch proces als het verhaal van de anamnese niet klopt met de lichamelijke bevindingen? Een voorbeeld.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Hoe beïnvloed jij het gedrag van je patiënt?

Op Woensdag, 29 Maart, 2023, 10:00

Wie dagelijks in de praktijk met mensen werkt weet hoe moeilijk het is om gedrag te beïnvloeden of te veranderen. Een mooi voorbeeld is de patiënt die niets wil veranderen aan zijn gedrag om terugkerende klachten te voorkomen en alleen “ja maar” kan zeggen. Of iemand die zijn klachten en problemen op jouw bordje legt en vraagt om dat effe te fixen. Speel dan de bal maar eens terug. Hoe doe je dat eigenlijk?

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Wel of niet preventief tapen na een enkelletsel?

Op Dinsdag, 21 Februari, 2023, 11:53

Iedere collega kent dat wel, wanneer maak je met je patiënt de stap vanuit normaal dagelijks belasten naar sporthervatting na een enkelblessure? Mijn naam is Jacqueline Maas en ben fysiotherapeut en (kinder)manueel therapeut. In de praktijk waar ik werk komen deze vragen regelmatig voorbij.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Actuele cursus Revalidatie na COVID-19

Op Donderdag, 2 Juli, 2020, 17:50

Als je als eerstelijnsfysiotherapeut veel weet over longrevalidatie, sta je in deze tijd voor een nieuwe uitdaging: COVID-19. Zoals bekend tast dit coronavirus de luchtwegen aan van mensen die erdoor worden besmet. Het herstel kan lang duren en er kan blijvende schade aan het longweefsel ontstaan. Uit de vele reacties op bijvoorbeeld zorgwijzer.nl, blijkt dat ook veel patiënten met milde coronaklachten hier nog langdurig last van hebben.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Ergotherapeut Birgit van Engelshoven over het belang van valpreventie

Op Dinsdag, 10 December, 2019, 11:26

Birgit van Engelshoven is ergotherapeut en is gespecialiseerd in valpreventie. Haar praktijk Ergotherapie Ede is gevestigd in medisch centrum Veluwse Poort in Ede. Bij Pro Education geeft Birgit de cursussen Valpreventie Basis en Valpreventie Vervolg. Zij legt uit waarom en hoe valpreventie meer aandacht moet krijgen.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Ouderen en ouderenzorg zijn erg veranderd in de afgelopen 25 jaar”

Op Maandag, 9 December, 2019, 16:39

Annemiek Berghoef werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Geriant West-Friesland in Hoorn. Geriant biedt hulp aan mensen met dementie en hun naasten. Van onderzoek en behandeling tot begeleiding en ondersteuning. Annemiek vertelt hoe zij vanuit haar dagelijkse praktijk de plek van de ouderen in onze maatschappij ziet en de rol die de zorg daarin vervult.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Thema's

Thema's