Nieuws

Thema's

Thema's

Wel of niet preventief tapen na een enkelletsel?

Op Dinsdag, 21 Februari, 2023, 11:53

Iedere collega kent dat wel, wanneer maak je met je patiënt de stap vanuit normaal dagelijks belasten naar sporthervatting na een enkelblessure? Mijn naam is Jacqueline Maas en ben fysiotherapeut en (kinder)manueel therapeut. In de praktijk waar ik werk komen deze vragen regelmatig voorbij.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Actuele cursus Revalidatie na COVID-19

Op Donderdag, 2 Juli, 2020, 17:50

Als je als eerstelijnsfysiotherapeut veel weet over longrevalidatie, sta je in deze tijd voor een nieuwe uitdaging: COVID-19. Zoals bekend tast dit coronavirus de luchtwegen aan van mensen die erdoor worden besmet. Het herstel kan lang duren en er kan blijvende schade aan het longweefsel ontstaan. Uit de vele reacties op bijvoorbeeld zorgwijzer.nl, blijkt dat ook veel patiënten met milde coronaklachten hier nog langdurig last van hebben.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Ergotherapeut Birgit van Engelshoven over het belang van valpreventie

Op Dinsdag, 10 December, 2019, 11:26

Birgit van Engelshoven is ergotherapeut en is gespecialiseerd in valpreventie. Haar praktijk Ergotherapie Ede is gevestigd in medisch centrum Veluwse Poort in Ede. Bij Pro Education geeft Birgit de cursussen Valpreventie Basis en Valpreventie Vervolg. Zij legt uit waarom en hoe valpreventie meer aandacht moet krijgen.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Ouderen en ouderenzorg zijn erg veranderd in de afgelopen 25 jaar”

Op Maandag, 9 December, 2019, 16:39

Annemiek Berghoef werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Geriant West-Friesland in Hoorn. Geriant biedt hulp aan mensen met dementie en hun naasten. Van onderzoek en behandeling tot begeleiding en ondersteuning. Annemiek vertelt hoe zij vanuit haar dagelijkse praktijk de plek van de ouderen in onze maatschappij ziet en de rol die de zorg daarin vervult.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Ouderen hebben een andere plek gekregen in onze samenleving”

Op Maandag, 9 December, 2019, 16:07

Joke Bos is psychomotorisch therapeut, fysiotherapeut en docent psychogeriatrie bij Pro Education. We vroegen haar hoe zij de plek van de ouderen in de maatschappij ziet en wat daarin de rol van de (paramedische) zorg is.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Hoge kosten fysiotherapie

Op Maandag, 21 Oktober, 2019, 12:51

Recente onderzoeken van RTL Nieuws en de Patiëntenfederatie tonen aan dat de betaalbaarheid en daarmee de toegankelijkheid van fysiotherapie steeds meer onder druk komt te staan, aldus de KNGF in een persbericht.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

“Studenten zo zorgeloos en soepel mogelijk door hun studie begeleiden”

Op Maandag, 21 Oktober, 2019, 12:49

Mark Cozijnsen (28) werkt nu 1,5 jaar voor Pro Education als studiebegeleider voor de Bacheloropleidingen Ergotherapie en Logopedie. Hij woont in Nijkerk, is getrouwd en trotse vader van een zoontje van 2 jaar. Hij vertelt over zijn werk als studieadviseur en wat zijn drijfveren zijn.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Gaëlle Gloudemans, CrossFit-trainer, Yin Yoga teacher, sportmasseur en Student fysiotherapie

Op Woensdag, 3 Juli, 2019, 14:53

Ik denk dat het helemaal klopt wat er tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Regisseur van je eigen gezondheid’ van Pro Education allemaal gezegd werd. Volgens mij is het heel belangrijk om de regie over je eigen gezondheid te voeren. Daar gaat het in de toekomst steeds meer naartoe. Maar voor veel mensen is het nog steeds heel moeilijk om die regie te nemen. Ze geven hem liever uit handen aan een professionele zorgverlener of medicus. Met name de oudere generaties zien vooral de beperkingen en niet de mogelijkheden. Mensen komen wel naar CrossFit of yoga om te bewegen en zo aan hun conditie te werken of om wat soepeler te worden, maar dat zegt volgens mij nog niet dat ze echt bewust met hun gezondheid bezig zijn. Vaak gaat het gewoon om de lol die ze eraan beleven.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Ellen van der Ploeg, ambulant gezinstherapeut en student fysiotherapie

Op Woensdag, 3 Juli, 2019, 13:56

Het eerste wat me te binnen schiet bij regie over je eigen gezondheid, is dat het actief is. Dat zie ik als positief, want dat betekent dat je het zelf in de hand hebt. Maar soms komen mensen in een situatie dat ze de regie kwijt zijn. Dat kan zowel op psychisch-sociaal als op fysiek vlak zijn. In mijn huidige werk begeleid ik jongeren en gezinnen die te maken hebben met problemen op het terrein van geweld en afhankelijkheidsrelaties. Ze zijn de regie over hun eigen leven kwijtgeraakt en hebben hulp nodig om die weer terug te krijgen. Stap één is dan uitzoeken waarom het nu niet lukt.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Cynthia van Doesum, Revalidatiebegeleider voor dieren en Student fysiotherapie

Op Woensdag, 3 Juli, 2019, 13:54

De zin zegt het eigenlijk al, je bepaalt zelf hoe gezond je leeft. Door mijn werk en studie koppel ik dat natuurlijk aan beweging. Vaak wordt onderschat hoe belangrijk beweging is voor je gezondheid. Daar moet ik wel de kanttekening bij plaatsen dat het mensen soms ook wel moeilijk wordt gemaakt om dit in de praktijk te brengen. Als ze een probleem met hun gezondheid hebben, zegt de omgeving al gauw: doe dat maar niet. Zelfs zorgverleners doen dat soms. Dan gaan mensen in een slachtofferrol zitten en doen ze vaak niets meer.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Thema's

Thema's