Nieuws

Thema's

Thema's

Help, mijn kindje wil niet eten

Op Donderdag, 14 Maart, 2024, 13:40

Een baby of kind wil opeens niet meer eten, dat is een probleem waar ouders soms al snel mee geconfronteerd worden. Nu zijn er allerlei tips en krijg je als ouder ook genoeg informatie over eetopvoeding naar je toegegooid. Maar wat als het probleem aanhoudt en je niet precies weet wat je moet doen? Dit is waar logopedisten in de paramedische zorg een cruciale rol kunnen spelen. Logopedisten zijn voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de juiste interventies en begeleiding voor ouders, kind of andere verzorgenden te bieden.

Lees meer
Thema's: Logopedie

ALS en logopedie – samenwerken in de praktijk

Op Donderdag, 7 Maart, 2024, 10:45

Het is woensdagochtend. Ik stap in de auto op weg naar een huisbezoek. Ik ga naar een mevrouw die onlangs is gediagnosticeerd met amyotrofische laterale sclerose (ALS). Bij deze ziekte vallen de spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen overlijden mensen met ALS gemiddeld binnen drie tot vijf jaar. We hebben geen tijd te verliezen, dus behandeling wordt direct opgestart gericht op adem- stem en slikproblemen. Samen met de cliënt en haar omgeving kijk ik naar de hulpvraag en wordt het behandelplan opgesteld. Met de nadruk op samen, want alleen is maar alleen.
Lees meer
Thema's: Logopedie

Interview met Ilona Silderhuis: Samenwerken als logopedist

Op Dinsdag, 5 Maart, 2024, 15:03

Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Logopedie, waarop het belang van dit veelzijdige vak en de betrokkenheid van gepassioneerde professionals wordt gevierd, hebben we het genoegen om in gesprek te gaan met Ilona Silderhuis, een ervaren logopedist en toegewijde docent. Dit jaar staat de Dag van de Logopedie in het teken van het thema: Samenwerking logopedie met andere zorgprofessionals en naasten, waarbij de focus ligt op de holistische aanpak van zorg.
Lees meer
Thema's: Logopedie

Waarom juist nu kiezen voor logopedie?

Op Dinsdag, 13 Februari, 2024, 17:01

Het groeiende tekort aan logopedisten heeft een alarmerende impact op de beschikbaarheid van logopedische zorg, resulterend in lange wachtlijsten en schrijnende gevallen van kinderen met taalachterstanden. Naar aanleiding van nieuwsberichten op de NOS en nu.nl werpen we een gedetailleerde blik op de oorzaken van dit tekort en slaan we een brug naar waarom het juist nu een goed moment is om een loopbaan als logopedist te overwegen.

Lees meer
Thema's: Logopedie

Rijmen doe je bij logopedie!

Op Dinsdag, 5 December, 2023, 10:40

Rijmen is een belangrijke insteek voor het leren lezen. Rijmen betekent dat delen van woorden of zinnen hetzelfde klinken. Dit kan aan het begin, in het midden of aan het eind van een woord. Neem beginrijm. Dit is herhaling van medeklinkers of klinkers in woorden die achter elkaar staan of dicht bij elkaar staan, zoals Leentje leerde Lotje lopen langs de lange lindelaan. Deze uiting wordt binnen de logopedie vaak gebruikt voor pittige articulatie. Het zo pittig en snel mogelijk uitspreken van zinnen om de spraak meer verstaanbaar te krijgen. 

Lees meer
Thema's: Logopedie

Een ode aan de tong

Op Dinsdag, 7 November, 2023, 09:49

​Wist jij dat de tong de meest veelzijdige spier in ons lichaam is? Dat de tong bestaat uit 17 verschillende spieren die samenwerken? En dat elke tong uniek is? Een tongafdruk is zelfs net zo betrouwbaar als een vingerafdruk! Zie je het al voor je dat we ons identificeren met een tongafdruk?

Lees meer
Thema's: Logopedie

Iedere stem is uniek

Op Dinsdag, 20 Juni, 2023, 11:05

Sommige momenten gaan aan je voorbij en andere blijven je voor eeuwig bij. Ik weet het nog goed ik was 18 jaar en zong voor het eerst mee met een groot promsconcert. In mijn op maat gemaakte jurk stond ik tussen alle ervaren zangers. Tijdens de generale luisterde ik naar alle andere zangers en toen gebeurde het. Door de zaal klonk een warme, ontroerende stem. De bezieling en beleving, de perfecte timing en zijn overtuigende houding zorgde ervoor dat ik kippenvel kreeg van m'n kruin tot m'n teen. Dit had ik nog nooit gehoord, deze stem is werkelijk prachtig. Dit is de beste zanger die ik ken.

Lees meer
Thema's: Logopedie

Jouw stem, jouw geluid

Op Woensdag, 12 April, 2023, 12:19

Op 16 april aanstaande is het World Voice Day. Een dag die speciaal is om aandacht te vragen voor het belang van menselijk stemgeluid. Bij mij komt de vraag op; wat zou een wereld zonder stemgeluid zijn? We horen instrumentale muziek op de radio, zonder zang, geen grapjes, geen felle discussies, we horen auto’s, geluiden uit onze omgeving, maar geen spraak? Denk je eens in hoe het leven zou zijn zonder stemgeluid. Dat voelt vreemd aan, toch? Stem is dus duidelijk van belang en om het enorme belang van de stem te benadrukken, vieren we Wereldstemdag.  
Lees meer
Thema's: Logopedie

Gedragsverandering of gedragsgewoonte?

Op Dinsdag, 7 Maart, 2023, 15:20

Gedragsverandering betekent dat je iets anders gaat doen. Dat kan eenmalig gedrag zijn, regelmatig gedrag of gewoontegedrag. Als je het zo bekijkt, verander je jouw gedrag regelmatig en meestal zonder dat er een training voor nodig is. In de praktijk zie ik echter veel cliënten waarbij gedragsverandering een noodzaak is, om zo de hulpvraag te kunnen beantwoorden. Echter is deze verandering niet altijd gemakkelijk om te bereiken. Als paramedici heb ik niet alleen te maken met de hulpvraag van de cliënt, maar kijk ik naar het totaal, naar de gehele omgeving. Welke invloed heeft de thuissituatie op het gedrag van mijn cliënt?  
Lees meer
Thema's: Logopedie

Voorkomen is beter dan genezen 

Op Maandag, 30 Januari, 2023, 14:13

Het is maandagochtend, door de deur van mijn praktijk steken twee lange veren gevolgd door een steek en een cape; het is prins carnaval. Mijn naam is Anouk Demos en ik help mensen om stemproblemen te voorkomen dan wel te genezen. Binnen mijn werkzaamheden als logopedist zie ik veel verschillende cliënten. Als cliënten bij mij komen is er sprake van een klacht, een hulpvraag. Maar wat nu als we deze hulpvraag voor kunnen zijn?

Lees meer
Thema's: Logopedie

Thema's

Thema's