Nieuws

Thema's

Thema's

Gedragsverandering of gedragsgewoonte?

Op Dinsdag, 7 Maart, 2023, 15:20

Gedragsverandering betekent dat je iets anders gaat doen. Dat kan eenmalig gedrag zijn, regelmatig gedrag of gewoontegedrag. Als je het zo bekijkt, verander je jouw gedrag regelmatig en meestal zonder dat er een training voor nodig is. In de praktijk zie ik echter veel cliënten waarbij gedragsverandering een noodzaak is, om zo de hulpvraag te kunnen beantwoorden. Echter is deze verandering niet altijd gemakkelijk om te bereiken. Als paramedici heb ik niet alleen te maken met de hulpvraag van de cliënt, maar kijk ik naar het totaal, naar de gehele omgeving. Welke invloed heeft de thuissituatie op het gedrag van mijn cliënt?  
Lees meer
Thema's: Logopedie

Voorkomen is beter dan genezen 

Op Maandag, 30 Januari, 2023, 14:13

Het is maandagochtend, door de deur van mijn praktijk steken twee lange veren gevolgd door een steek en een cape; het is prins carnaval. Mijn naam is Anouk Demos en ik help mensen om stemproblemen te voorkomen dan wel te genezen. Binnen mijn werkzaamheden als logopedist zie ik veel verschillende cliënten. Als cliënten bij mij komen is er sprake van een klacht, een hulpvraag. Maar wat nu als we deze hulpvraag voor kunnen zijn?

Lees meer
Thema's: Logopedie

"Samen beslissen"

Op Woensdag, 8 Juni, 2022, 13:50

Vraag van Pro Education: Kun je een column schrijven over het thema samen beslissen? Ja, zeg ik meteen. Tuurlijk, mooi onderwerp. Nu ik achter de laptop zit, denk ik: Is er een andere manier van beslissen dan? Ik schrijf dit niet om mezelf op de borst te kloppen, neus in de lucht, kijk mij het eens goed doen. Ik vraag me werkelijk af hoe je iets in je eentje beslist, terwijl er aan de andere kant van de tafel een cliënt zit. We beslissen samen, vanzelfsprekend. 

Lees meer
Thema's: Logopedie

Spel toepassen in logopedische behandeling van kinderen

Op Donderdag, 23 Januari, 2020, 16:50

Waarom en hoe gebruik je spel bij de logopedische behandeling van kinderen? Dat vroegen we aan Ilona Silderhuis. Zij is werkzaam als logopedist, docent, trainer, begeleider en cursusontwikkelaar. Ook is zij geregistreerd dyslexiebehandelaar en heeft ze jarenlange ervaring in onderzoek en behandeling van lees- en spellingproblemen. Binnen de eerstelijnszorg werkt ze veel met kinderen. Ook adviseert ze collega’s in haar praktijk, leerkrachten en interne begeleiders. Bij Pro Education geeft Ilona  onder andere de cursus Spel in de Logopedie.
 
Lees meer
Thema's: Logopedie

Een andere kijk op zorg

Op Dinsdag, 10 December, 2019, 11:46

De maatschappij verandert en vergrijst. We worden allemaal ouder en moeten allemaal langer doorwerken. Door de ouderdom komen daar ook steeds meer ouderdomsziekten bij kijken. Als paramedicus is je rol dan zeer belangrijk. Ik heb voor mijn scriptie onderzoek gedaan naar het effect van zingen op het spreken bij de ziekte van Parkinson. Parkinson is een aandoening die meestal op oudere leeftijd ontstaat en door de vergrijzing ook steeds meer voorkomt. Zeventig tot tachtig procent van alle parkinsonpatiënten heeft verstaanbaarheidsklachten. De stem wordt zachter en het variëren in toonhoogte wordt steeds lastiger.

Lees meer
Thema's: Logopedie

Ergotherapeut Birgit van Engelshoven over het belang van valpreventie

Op Dinsdag, 10 December, 2019, 11:26

Birgit van Engelshoven is ergotherapeut en is gespecialiseerd in valpreventie. Haar praktijk Ergotherapie Ede is gevestigd in medisch centrum Veluwse Poort in Ede. Bij Pro Education geeft Birgit de cursussen Valpreventie Basis en Valpreventie Vervolg. Zij legt uit waarom en hoe valpreventie meer aandacht moet krijgen.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Ouderen en ouderenzorg zijn erg veranderd in de afgelopen 25 jaar”

Op Maandag, 9 December, 2019, 16:39

Annemiek Berghoef werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Geriant West-Friesland in Hoorn. Geriant biedt hulp aan mensen met dementie en hun naasten. Van onderzoek en behandeling tot begeleiding en ondersteuning. Annemiek vertelt hoe zij vanuit haar dagelijkse praktijk de plek van de ouderen in onze maatschappij ziet en de rol die de zorg daarin vervult.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Ouderen hebben een andere plek gekregen in onze samenleving”

Op Maandag, 9 December, 2019, 16:07

Joke Bos is psychomotorisch therapeut, fysiotherapeut en docent psychogeriatrie bij Pro Education. We vroegen haar hoe zij de plek van de ouderen in de maatschappij ziet en wat daarin de rol van de (paramedische) zorg is.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Studenten zo zorgeloos en soepel mogelijk door hun studie begeleiden”

Op Maandag, 21 Oktober, 2019, 12:49

Mark Cozijnsen (28) werkt nu 1,5 jaar voor Pro Education als studiebegeleider voor de Bacheloropleidingen Ergotherapie en Logopedie. Hij woont in Nijkerk, is getrouwd en trotse vader van een zoontje van 2 jaar. Hij vertelt over zijn werk als studieadviseur en wat zijn drijfveren zijn.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Online therapie voor mensen met afasie

Op Maandag, 21 Oktober, 2019, 12:46

Logoclicks Development BV ontwikkelt een gevalideerd online therapieplatform waarmee mensen met afasie, onder de professionele begeleiding van een logopedist, intensiever kunnen oefenen met een gepersonaliseerde therapie. Lieke Hoppenbrouwers, logopedist en ontwikkelaar van Logoclicks is docent van de cursus Diagnostiek en (Online) Behandeling van Afasie: NBT en Afasietherapie.nl. Zij vertelt over het ontstaan en de voordelen van deze innovatieve therapievorm.

Lees meer
Thema's: Logopedie

Thema's

Thema's