Nieuws

Waarom paramedicus het mooiste beroep ter wereld is

Op Woensdag, 13 Maart, 2019, 11:06

Werken als paramedicus geeft veel voldoening. Speciaal voor de ‘Week van Zorg en Welzijn’ 11 t/m 16 maart zetten we 5 belangrijke redenen om werkzaam te zijn (of te worden) in de paramedische zorg.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

6 tips om in 2019 zorgeloos accreditatiepunten te halen voor herregistratie

Op Vrijdag, 28 December, 2018, 09:40

Maar welke cursussen zijn dat? Het kan een flinke puzzel zijn om dat uit te zoeken. Daarom geven we u hieronder een aantal tips die u hierbij kunnen helpen.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Goede Zorg is Kunst met een grote K!

Op Maandag, 1 Oktober, 2018, 11:14

Het lijkt mij vanzelfsprekend dat wij allen onze loopbaan als therapeut begonnen met de wens om goede zorg te leveren. Maar wat is goede zorg? Ver terug in de vorige eeuw, toen ik mijn opleiding afrondde, leek dat niet zo’n ingewikkeld vraagstuk. Je nam tot je wat de opleiding je te bieden had en ervaring deed de rest. Van internet en evidence based was nog nauwelijks sprake.

Lees meer
Thema's: Logopedie

“Meer uitgaan van kennis ervaring en minder van de regeltjes”

Op Maandag, 25 Juni, 2018, 14:04

Logopedisten Eveline Leeuwenburg (links) en Clairette van der Weerd (rechts) geven veel cursussen op het gebied van eet- en drinkproblematiek. Samen schreven zij het boek Hoera, ik eet! Al sinds de beginjaren van Pro Education geven ze de cursussen ‘Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen’ en ‘Eet- en Drinkproblematiek bij Kinderen met een Beperking’.

“Wij hebben niet samengewerkt in een praktijk of instelling, maar we hebben wel altijd samen de cursussen gegeven”, aldus Clairette. “Dat we aparte werkplekken hebben is fijn, want dat helpt ons elkaar scherp te houden, ook bij nieuwe ontwikkelingen.” Eveline vult aan: “We komen oorspronkelijk uit de revalidatie. Vandaaruit zijn we ieder een beetje een andere kant op gegaan. Ik naar de ziekenhuizen en eigen praktijk en Clairette meer naar het werken met mensen met meervoudige verstandelijke beperkingen. Maar het raakvlak bleef eten en drinken.”
 
Er is door de jaren heen wel het een en ander veranderd. “Het materiaal bijvoorbeeld”, zegt Clairette. “We maakten toen zelf de hele map. Maar tegenwoordig gaat dat allemaal digitaal met een prachtige opmaak. Wij mailen onze bestanden en Pro Education zorgt dat er een mooie map van wordt gemaakt”, vertelt Clairette terwijl ze voorbeelden laat zien van een getypte lesbrief van vroeger ter vergelijking met de moderne lesmappen.

Lees meer
Thema's: Logopedie

Een persoonlijke zoektocht naar de meerwaarde van positieve gezondheid

Op Donderdag, 7 Juni, 2018, 15:04

Positieve Gezondheid is volgens Machteld Huber (deels) een reactie op de verouderde, niet werkbare definitie van gezondheid uit 1948 volgens de WHO. Volgens Machteld is deze niet meer van deze tijd en daar ben ik het helemaal mee eens!
Lees meer
Thema's: Logopedie

Ouder worden – veranderingen in het slikken

Op Woensdag, 18 April, 2018, 16:11

Nederlanders worden over het algemeen steeds ouder. Volgens het CBS bestaat de Nederlandse bevolking voor 18,5% uit mensen met een leeftijd boven de 65 jaar (een groep van meer dan 3,1 miljoen mensen). In 1950 was dat nog maar 7,7% van de bevolking. Het gaat dus om een groeiende groep mensen. Ouder worden gaat gepaard met fysieke veranderingen.
Lees meer
Thema's: Logopedie

Zelfmanagement is zo oud als de weg naar Kralingen…

Op Dinsdag, 27 Maart, 2018, 09:14

Hip, modern, vernieuwend… verzin het maar. Zelfmanagement duikt de laatste jaren meer en meer op in allerhande documentatie over de gezondheidszorg. In de media, wetenschappelijke publicaties, internet. Het wordt breed uitgemeten in beleidsstukken van de overheid, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het komt niet te vergeten ook uit de hoek van de patiënt zelf. Mogen we het dan eigenlijk nog wel zo noemen? Deze termen suggereren zelfs dat zelfmanagement iets nieuws is. Dat het een ‘nieuwe’ visie op zorg is, mede ingegeven door de explosieve groei van zorg en zorgkosten.
Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Zelfmanagement en logopedie: Hoe vanzelfsprekend is dat?

Op Dinsdag, 27 Maart, 2018, 09:11

Als logopedist bent u gevoelig voor taal. U heeft oog en oor voor woorden. Zeker als uw doelgroep onder meer bestaat uit mensen met afasie, heeft u hiervoor een gebiedje in uw hersenen ontwikkeld. Een gebiedje dat beoordeelt of woorden hoogfrequent voorkomen en concreet zijn.
Zelfmanagement stijgt op de meetlat van frequentie. Is u dat opgevallen? Mogelijk niet; specifiek voor logopedie is er nog weinig evidentie beschikbaar.
Lees meer
Thema's: Logopedie

Zelfmanagement in de zorg

Op Dinsdag, 27 Maart, 2018, 09:05

Dit is een veelgebruikte kreet door managers in de zorg en zorgverzekeraars. Daarnaast zijn de termen ‘zelfsturende teams’ en ‘efficiëntie’ heel populair. Het lijkt daarbij vaak te gaan om methodes om minder werk in kortere tijd te doen. Kortom, kostenbesparende maatregelen voor zorg. De moderne verandertaal neigt naar een negatieve bijsmaak, in die zin dat het alleen gestimuleerd wordt om kosten te drukken en het zorg-verdienmodel gezonder te laten worden.
Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Pro Education ontvangt het NRTO keurmerk

Op Woensdag, 7 Februari, 2018, 15:55

Pro Education heeft met trots het NRTO keurmerk in ontvangst genomen. Het NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) is de branchevereniging van de particuliere opleiders in Nederland. Het NRTO-keurmerk staat voor kwaliteit en professionaliteit van opleidingen, trainingen en EVC. Een aanbieder met het NRTO-keurmerk is transparant over producten en diensten, biedt adequate dienstverlening, kent een professionele omgang met klanten, heeft deskundig personeel en meet de klanttevredenheid.  
Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie