Nieuws

Thema's

Thema's

Wat doe je precies als fysiotherapeut?

Op Maandag, 15 April, 2024, 14:04

Fysiotherapie staat centraal in het bevorderen van het welzijn van mensen door het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten. De fysiotherapeut is de leider van het proces waarbij mensen geholpen worden met het bevorderen van op de juiste manier (weer) bewegen. Dat is leuk gezegd natuurlijk, dus kijken we nog even verder naar wat een fysiotherapeut eigenlijk echt doet: de aanpak, taken, werkdag en hoe je fysiotherapeut wordt.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Waarom revalidatie na covid zo lastig is

Op Vrijdag, 12 April, 2024, 09:45

Jullie zijn het gewend om hier informatieve blogs van Pro Education te lezen – en deze is geen uitzondering – maar vandaag is het voor mij toch wat persoonlijker. Mijn naam verschijnt weliswaar niet onder deze blog, toch schrijf ik deze ook een beetje voor mezelf. Ik denk dat elke persoon die long covid (post-COVID) heeft wel van meerdere mensen, en helaas vaak ook van zijn behandelaars, te heeft horen gekregen "dat het toch allemaal wel meevalt” of dat je wel "gewoon wat beter je best kan doen,” en dat maakt het revalideren niet makkelijker.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Werken als diëtist

Op Donderdag, 4 April, 2024, 13:00

Ben je geïnteresseerd in een carrière als diëtist? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het werken als diëtist, inclusief omscholing, taken, salaris, vacatures, doorgroeimogelijkheden, opleidingen, competenties en persoonlijkheidstypes.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Fysiotherapie bij een chronische aandoening, hoe zit dat?

Op Donderdag, 28 Maart, 2024, 10:27

Fysiotherapie en oefentherapie zijn waardevolle behandelmethoden voor mensen met chronische aandoeningen. De mate van vergoeding voor deze therapieën hangt echter af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type aandoening en de aanvullende zorgverzekering. Laten we eens dieper ingaan op hoe het zit met fysiotherapie bij chronische aandoeningen, gebaseerd op informatie van de Rijksoverheid.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Wat doet een ergotherapeut nu eigenlijk?

Op Donderdag, 21 Maart, 2024, 10:00

Ergotherapie, een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over gezondheid en welzijn, maar wat houdt het eigenlijk in? In deze blog gaan we dieper in op wat een ergotherapeut precies doet en hoe deze discipline mensen kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Werken als voedingsdeskundige: Voedselveiligheid bij voedingseducatie

Op Woensdag, 20 Maart, 2024, 16:42

Om mensen gezonder te kunnen laten leven, is het belangrijk om de leefomgeving gezonder te maken én de voedselvaardigheden van mensen te vergroten. Gelukkig zijn er steeds meer voorlichtingsmaterialen en projecten gericht op voedingseducatie en het aanleren van voedselvaardigheden. Ik merk dat voedselveiligheid daarbij een beetje aan de zijlijn staat en dat er bij organisaties weinig kennis over is. Terwijl het uiteraard heel belangrijk is dat niemand ziek wordt van een kookles. In deze blog geef ik enkele handvatten voor werken met een voedselveiligheidsplan in voedingseducatie. 
Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Help, mijn kindje wil niet eten

Op Donderdag, 14 Maart, 2024, 13:40

Een baby of kind wil opeens niet meer eten, dat is een probleem waar ouders soms al snel mee geconfronteerd worden. Nu zijn er allerlei tips en krijg je als ouder ook genoeg informatie over eetopvoeding naar je toegegooid. Maar wat als het probleem aanhoudt en je niet precies weet wat je moet doen? Dit is waar logopedisten in de paramedische zorg een cruciale rol kunnen spelen. Logopedisten zijn voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de juiste interventies en begeleiding voor ouders, kind of andere verzorgenden te bieden.

Lees meer
Thema's: Logopedie

ALS en logopedie – samenwerken in de praktijk

Op Donderdag, 7 Maart, 2024, 10:45

Het is woensdagochtend. Ik stap in de auto op weg naar een huisbezoek. Ik ga naar een mevrouw die onlangs is gediagnosticeerd met amyotrofische laterale sclerose (ALS). Bij deze ziekte vallen de spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen overlijden mensen met ALS gemiddeld binnen drie tot vijf jaar. We hebben geen tijd te verliezen, dus behandeling wordt direct opgestart gericht op adem- stem en slikproblemen. Samen met de cliënt en haar omgeving kijk ik naar de hulpvraag en wordt het behandelplan opgesteld. Met de nadruk op samen, want alleen is maar alleen.
Lees meer
Thema's: Logopedie

Interview met Ilona Silderhuis: Samenwerken als logopedist

Op Dinsdag, 5 Maart, 2024, 15:03

Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Logopedie, waarop het belang van dit veelzijdige vak en de betrokkenheid van gepassioneerde professionals wordt gevierd, hebben we het genoegen om in gesprek te gaan met Ilona Silderhuis, een ervaren logopedist en toegewijde docent. Dit jaar staat de Dag van de Logopedie in het teken van het thema: Samenwerking logopedie met andere zorgprofessionals en naasten, waarbij de focus ligt op de holistische aanpak van zorg.
Lees meer
Thema's: Logopedie

De diëtist als ondernemer: Verder specialiseren na je opleiding

Op Donderdag, 29 Februari, 2024, 11:08

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig lessen Ondernemen gegeven aan cursisten van de opleiding BGN Gewichtsconsulent. Soms leeft er een beeld onder cursisten dat zij als ondernemer allemaal hetzelfde gaan doen. Dit ontstaat vanuit de gedachte dat ze allemaal dezelfde opleiding hebben gedaan en veelal hetzelfde leren. Deze cursisten zijn in eerste instantie terughoudend in het delen van hun ideeën voor hun onderneming, omdat zij hun medecursisten als directe concurrenten zien aan wie ze hun plannen niet willen verklappen. Herken je dit gevoel?

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Thema's

Thema's