Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Veel ouderen hebben na een val een medische behandeling nodig. Paramedici krijgen daarom regelmatig verzoeken tot behandelen om herhaling te voorkomen of om valangst te verminderen. Herkent u deze zorgvraag? Of wilt u hier meer van weten? Dan is deze cursus iets voor u. U ontwikkelt inzicht in en vaardigheden op het gebied van valrisicoscreening en het aanvullend paramedisch onderzoek voor een verantwoorde
individuele valpreventie. U onderzoekt, traint, begeleidt en adviseert zelfstandig en niet-zelfstandig wonende ouderen. Door de multidisciplinaire insteek ontdekt u daarnaast de meerwaarde van transdisciplinair werken.

Doelgroep

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten. Deze cursus is gericht op (para)medici die hun inzicht in, kennis van en vaardigheden in zowel primaire als secundaire als tertiaire valpreventie willen verdiepen.

Resultaat

 • U brengt het valrisico van individuele cliënten in kaart.
 • U zet op basis van een aanvullend paramedisch onderzoek naar het valrisico een individueel trainingsprogramma op en voert dit uit.
 • U adviseert over het optimaliseren van veilig handelen en inrichten van de woning.
 • U optimaliseert op basis van het valrisico van de individuele cliënt, de zorg- en leefomgeving.

Aanpak

U plaatst valpreventie binnen het kader van een gerichte paramedische valpreventie-interventie en werkt deze uit ten behoeve van een individuele hulpvraag. Dankzij de multidisciplinaire samenstelling van de groep cursisten doet u waardevolle kennis op wat betreft de complementaire expertise van elkaars beroep bij valpreventie en de meerwaarde van transdisciplinair werken. Met het uitwerken van verwerkingsopdrachten maakt u de vertaalslag van kennis en inzicht naar de eigen werksituatie. Door de interactieve onderwijsvormen, het oefenen met onderzoeken en behandelen en het maken van filmopnamen kunt u aan het werk gaan met nieuwe tools en inzichten om deze cliënt te behandelen. Deze cursus onderscheidt zich van andere door de nadruk op de dagelijkse praktijk en slaat een brug tussen theorie en praktijk. De cursus
wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers en heeft een studiebelasting van 12 contacturen en 12 uren zelfstudie.

Aansluitend op deze cursus kunt u deelnemen aan de cursus Valpreventie Vervolg. In deze cursus komen onder andere balansanalyse, balanstraining en valpreventie groepstraining aan de orde.

Professionals

 • Birgit van Engelshoven is ergo- en handtherapeut binnen de eerstelijnsergotherapie
 • Willem Hellebrand is fysiotherapeut neurorevalidatie, gespecialiseerd in balans en valpreventie

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Fysiotherapeut KNGF - Register Geriatriefysiotherapeut 24 pt
Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen fysiotherapeut 24 pt
Ergotherapeut ADAP - Register Ergotherapeut 24 pt
Oefentherapeut ADAP - Register Oefentherapeut Cesar en Mensendieck 24 pt
Fysiotherapeut Keurmerk Fysiotherapie 24 pt

Erkenning ClaudicatioNet

Deze cursus is geaccrediteerd door ClaudicatioNet. Actuele gegevens omtrent de accreditatie en geldigheidsduur kunt u vinden op de site van ClaudicatioNet, onder de bedrijfsnaam Pro Education. Let op: Behaalde accreditatiepunten moet u zelf aan ClaudicatioNet doorgeven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Aard en omvang van het probleem
 • Valrisico onderzoeken en beoordelen
 • Balanshandhaving inventariseren
 • Individuele interventie valpreventie
 • Veilig handelen in en om huis
 • Valpreventie binnen het veiligheidsbeleid
 • Beperken van valangst
 • Transdisciplinair denken en handelen
 • Paramedische visie op valpreventie
Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Planning

Deze cursus bestaat uit 2 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur.

De cursus wordt verzorgd in Arnhem.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Pro Education kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Pro Education is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
1 mogelijkheid

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

14-09-2018 Dag Vrijdag Arnhem

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

   
14-09-2018 Dag Vrijdag Arnhem Inschrijven Planning

Kosten Dag, bij betaling in 1 termijn

Cursusgeld € 625,-
Studiemateriaal € 75,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 50,-
Locatiekosten € 59,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 809,-

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragen
Direct inschrijvenDeze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren